Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

М.Л.Б./Т.Г. [ Beta/N1 ]

08. 05. 2023. 18:46 >> 21:27
3

"SRBIJA PROTIV NASILjA"

Održan protest u Beogradu, građani tražili ostavke

Protestni skup opozicije, "Srbija protiv nasilja", povodom masovnih ubistava u Srbiji, održan je u Beogradu. Prvo su ispred Narodne skupštine pročitani zahtjevi opozicije, nakon čega su okupljeni prošetali do Vlade Srbije. Protest je počeo minutom ćutanja za žrtve dva masovna ubistva u Beogradu i u okolini Mladenovca i Smedereva, u kojima je stradalo 17 osoba, a ranjena 21.

Građani su prethodno blokirali saobraćaj na Trgu Nikole Pašića, od Ulice kneza Miloša i Bulevara kralja Aleksandra do početka Vlajkovićeve ulice.

Okupljeni nose transparente "Stop nasilju", "Više brige i nege, a ne represije", "Saradnja, a ne konurencija", "Odgovorim a ne manipulacije", i natpise kojima se traži ostavka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, zbog dva napada u kojima je ubijeno 17 osoba, među kojima su polovina maloljetnici.

Učesnici i organizatori protesta uputili su se poslije kratkih obraćanja u šetnju do Vlade Srbije.

Protest organizuju Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno lijevi front - Ne davimo Beograd, stranka Zajedno, Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Sindikat Sloga i Pokret za preokret.

Zahtjevi protesta su: Hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, uključujući i smjenu Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije.

Organizatori traže gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks, kao i, kako su naveli, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama (koje) promovišu nasilje poput Pinka i Hepi TV.

Zahtjevaju i "ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa".

Traže i smjenu ministra prosvete Branka Ružića (koji je juče podnio ostavku), ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbjednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.

Ocijenli su u saopštenju da je ostavka ministra prosvjete dokaz da vlast poznaje samo pritisak građana i da je, kako su ukazali, neophodno istrajati dok se svi zahtjevi ne ispune.

Traže i sazivanje sjednice Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade Srbije i bezbjednosna situacija u zemlji kao i, kako su dodali, dugoročna rješenja koja je neophodno primijeniti kako do ovakvih (tragičnih) događaja nikada više ne bi došlo.

Rok za ispunjenje svih zahtjeva protesta je do petka 12. maja, piše u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније