Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

П.Р. [ Beta ]

01. 02. 2023. 18:19 >> 18:17

U S. MAKEDONIJI I BUGARSKOJ

Pojačane policijske mjere pred godišnjicu rođenja Goce Delčeva

Pojačane su policijske mjere u Sjevernoj Makedoniji i Bugarskoj uoči 151. godišnjice rođenja revolucionara Goce Delčeva, objavila je danas makedonska televizija Telma.

Oko Crkve "Sveti spas" u Skoplju, gdje je grob Delčeva, za sada su saobraćaj i kretanje građana bez ograničenja, ali su već postavljene policijske kontrole, a u Bugarskoj se provjeravaju građani koji namjeravaju u subotu da dođu u Skoplje na godišnice rođena revolucionara koga i Makedonci i Bugari smatraju svojim.

Zamjenik glavnog komesara policije Bugarske, Stanimir Stanev, rekao je za bugarsku televiziju BTV da je o tome samo juče tri puta razgovarao s svojim makedonskim kolegom.

Istakao je da ga je makedonska policija uvjerila da će preduzeti "drakonske mjere" kako bi garantovala bezbjednost na dan godišnjice, uz provjere na raznim mjestima, a da će se Bugarska pobrinuti da, kako je rekao, bugarski građani tamo neće provocirati i praviti nemire.

"Razmjenjujemo informacije i dajemo im informacije o kretanju naših građana, o njihovom broju, za koji još nemamo tačan broj... Razmjenjujemo neophodne informacije za obje strane kako bismo garantovali da će 4. februar proći bez problema", rekao je Stanev.

Dodao je da je bugarska policija spremna da pošalje pomoć svojim kolegama u Sjevernoj Makedoniji.

Televizija Telma (telma.com.mk) navodi da su među bugarskim državljanima za koje je izvjesno da neće ući u Sjevernu Makedoniju osobe za koje je šef makedonske države Stevo Pendarovski tražio da budu proglašene personama non-grata.

Tih 14 imena Bugara je Pendarovski dostavio Vladi Sjeverne Makedonije kao opasne po javnu bezbjednost.

Na sastanku šefova policija dvije zemlje u Skoplju prije dva dana je, napominje se, dogovoreno da se napravi stroga selekcija ko može da napusti Bugarsku i uđe u Sjevernu Makedoniju danima prije i na dan godišnjice rođenja Goce Delčeva, u subotu 4. februara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније