Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Krik ]

23. 01. 2023. 13:42 >> 13:35

HOLANDSKI LIST „HET PAROOL“

"Najveći balkanski narko-bos na slobodi"

Edin Gačanin, holandski državljanin porijeklom iz Bosne, pušten je na slobodu svega dva mjeseca nakon što je uhapšen u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u međunarodnoj operaciji „Pustinjska svjetlost“.

Nije do kraja jasno kako se ovo dogodilo – holandski mediji tvrde da tamošnje vlasti nijesu na vrijeme u Emirate poslale zahtjev za izručenje Gačanina, međutim, tužilaštvo te zemlje ovo demantuje. Gačanin je jedan od šefova evropskog superkartela koji, prema podacima Europola, drži čak trećinu uvoza kokaina u Evropu.

Sem Gačanina, na slobodu je pušten i njegov saradnik Zauhair B. iz Roterdama, piše holandski list „Het Parool“.

Njih dvojica uhapšeni su u novembru prošle godine u velikoj međunarodnoj akciji predvođenom Europolom i nazvanoj „Pustinjska svjetlost“. Obojica su osumnjičeni da su upravljali „superkartelom“ koji je, kako je saopštio Europol, upravlja trećinom prodaje kokaina u Evropi.

Holandija je imala rok od 40 dana od hapšenja Ujedinjenim Arapskim Emiratima podnese zahtjev za izručenje Edina Gačanina. Holandski list „Het Parool“ tvrdi, pozivajući se na izvore bliske istrazi, tvrdi da taj rok nije ispoštovan. Iz holandskog tamošnjeg tužilaštva, međutim, kažu da to nije istina i navode da je zahtjev za pravnu pomoć podnijet na vrijeme.

„Znamo priče o tome da su dokumenta predata prekasno. To nije istina. Radimo na tome da saznamo šta je tačno uzrok“, rekao je portparol tužilaštva Vim de Brojn, piše „Het Parool“.

On je kazao da je izručenje Gačanina odbijeno i da je on pušten na slobodu 29. decembra.

„Ne znamo gdje se trenutno nalazi“, rekao je De Brojn.

Gačaninov advokat Leon van Klef nije želio da komentariše slučaj.

Holandski medij piše i da je u slučaju drugog osumnjičenog, Zauhaira B, situacija nešto drugačija. Postupak njegovog izručenja je još u toku, iako odluku o tome može da sačeka na slobodi. To je za „Het Parool“ potvrdio i njegov advokat Goj Veski. „U ovom trenutku klijent je pušten na slobodu nakon plaćanja kaucije. Čeka ekstradicioni postupak.”

„Najveća opasnost je, naravno, to što će ovi ljudi pobjeći iz zemlje“, prokomentarisao je za holandski list Goran Slojter, profesor međunarodnog krivičnog prava na Univerzitetu u Amsterdamu. „Ako smatraju da će u bilo kom trenutku biti izručeni, postoji šansa da će pokušati da napuste Dubai što je prije moguće.“

U operaciji „Pustinjske svjetlosti“ uhapšene su 43 osobe u Holandiji, Belgiji, Francuskoj i Španiji. Šest osoba osumnjičenih da su vođe kartela uhapšeno je u Dubaiju. Narko-banda je razbijena tako što su dešifrovane poruke sa specijalnih „skaj“ telefona koje su kriminalci naširoko koristili za bezbjednu i tajnu komunikaciju. Europol je saopštio i da je tokom istrage zaplijenjeno više od 30 tona droge.

Evropski superkartel činile su kriminalne grupe sa Balkana, iz Irske, Italije i Maroka.

Gačanin je predvodio balkanske kriminalce u ovoj moćnoj kriminalnoj mreži koja se prije svega bavila uvozom kokaina iz Južne Amerike u Evropu, ali i na druge kontinente.

Najviše droge kupovano je u Peruu, od tamošnjih narko-bosova.

Tokom prethodnih godina, nekoliko bitnih Gačaninovih saradnika uhapšeno je u ovoj južnoameričkoj zemlji kada su uhvaćeni prilikom šverca droge. Jedan od njih je i srpski državljanin David Ćufaj koji je 2020. uhapšen zbog šverca dvije tone kokaina i trenutno se nalazi u tamošnjem zatvoru.

Nagli uspon Gačanina i njegove grupe dogodio se nakon pada drugog bitnog balkanskog kriminalca – Zorana Jakšića, drugog čovjeka kriminalne Grupe Amerika, koji je uhapšen 2016. i osuđen na 25 godina zatvora.

Uz Gačanina, drugi bitan vođa superkartela je čuveni irski kriminalac Danijel Kinahan – koga su američke vlasti stavile na listu sankcionisanih prošle godine. Ne zna se gdje se nalazi i važi za jednog od najtraženijih kriminalaca na svijetu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније