Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

09. 01. 2023. 13:49 >> 13:44
8

STANO

Ako Dodik dodijeli odlikovanje Putinu, EU će odlučiti o koracima protiv vođe RS

Evropska unija i njene članice primile su na znanje i preduzeće primjerene korake ili odluke, kada je riječ o proslavi Dana Republike Srpske (RS) i najavi vođe RS Milorada Dodika o dodjeli odlikovanja ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, izjavio je danas predstavnik Evropske komisije Peter Stano.

Stano je rekao da EU to osuđuje i naglasio da "ukoliko Dodik ipak odluči da najviše odlikovanje RS dodijeli Putinu i nastavi da čini neprihvatljive poteze, EU će to imati na umu i odlučiti o novim koracima protiv Dodika".

Evropska unija osuđuje odluku vlasti RS da dodijeli odlikovanje Putinu zato što je on direktno odgovoran za ilegalnu agresiju na Ukrajinu stradanja ukrajinskih građana i razaranje infrastrukture, rekao je portparol u EK.

On je dodao da "svrstavanje uz Putina u tim okolnostima znači međunarodnu izolaciju Republike Srpske i njenog vođstva", naglasivši da je odlikovanje Putina "za žaljenje i pogrešno".

Portparol visokog evropskog predstavnika Žozepa Borela je naveo da "Dodik zna veoma dobro šta očekuju EU i njene članice i šta on, njegove vlasti i BiH u cjelini treba da učine da bi napredovale na evropskom putu".

Čelnik RS "veoma dobro zna da EU i zemlje članice odbacuju sve poruke koje izazivaju podjele i korake koji podrivaju jedinstvo i teritorijalnu cjelovitost BiH", podvukao je Stano i time odgovorio na pitanje novinara kako EU gleda na poruku Dodika da je "kucnuo čas da svi Srbi treba da žive u jednoj zemlji".

Na pitanje kako EU gleda na proslavu Dana Republike Srpske, što je Ustavni sud BiH ocijenio kao protivno ustavu BiH, Stano je odgovorio da EU očekuje da se u BiH u potpunosti poštuje vladavina prava, uključujući ustavne odredbe.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније