Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

А.М. [ N1 ]

08. 12. 2022. 23:46 >> 23:44

PETAR PETKOVIĆ

"Beograd će razmotriti povratak bezbjednosnih snaga na Kosovo"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je na sjever Kosova ušlo 300 do 350 pripadnika Kosovske policije, uključujući pripadnike specijalne jedinice. On je optužio kosovskog premijera da je nastavio sa "protivpravnim i nasilnim akcijama" u cilju okupacije sjevera Kosova.

Najavio je i da će Beograd, zbog svega, "razmotriti povratak do 1.000 naših bezbjednosnih snaga na prostor Kosova i Metohije, onako kako to predviđa Rezolucija 1244, posebno član 4 ove rezolucije, kao i član 6 aneksa 2."

„Predsjednik Aleksandar Vučić mnogo puta je ponovio da se više nikada neće ponoviti ni pogrom niti ‘Oluja’, i čini mi se da dovoljno dobro nisu shvatili, pogotovo oni na Zapadu koji treba da urazume Prištinu, šta znači ono što je predsednik Vučić rekao“, kazao je Petković na konferenciji za novinare u Beogradu, prenosi N1.

„Ja se nadam da nakon ovoga što se večeras dogodilo, sada oni koji treba da urazume Kurtija shtvataju šta znači ova važna i značajna poruka, jer mi želimo da sačuvamo naš narod, i nećemo dopustiti da naš narod strada, da ga neko progoni, ubija i maltretira“, dodao je Petković.

Zemljama zapada je poručio da „dobro vode računa (…) da posle ne budu iznenađeni odlukama Beograda.“

„Jer nismo mi ti koji smo ušli u bilo kakve provokacije, koji su prekršili Briselski sporazum, koji ne žele normalizaciju odnosa, već sve to radi Aljbin Kurti kog očigledno neko pušta“, ocijenio je direktor Kancelarije za KiM.

Petković je na početku konferencije rekao da je Kurti „večeras nastavio sa protivpavnim i nasilnim akcijama u cilju okupacije sjevera Kosova i Metohije.“

Dodao je i da je, prema saznanjima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, između 300 i 350 policjaca, „što patrolnih što pripadnika ROSU sa dugim cijevima pod punom ratnom opremom i sa okolpopnim vozilima“, oko 20.30 upalo na sjever Kosova, iz pravca južne Mitrovice ka naselju Bošnjačka mahala.

„A, onda su bukvalno okupirali i blokirali cijelu sjevernu Mitrovicu i na kraju se stacionirali u mješovitim naseljima. Naime, kao razlog ili povod za upad albanske policije na sjever je navedeno to što su Albanci koji žive u mješovitim sredinama navodno uplašeni zbog onog što se dešava na sjeveru KiM“, rekao je Petković navodeći da se prije dva dana na sjeveru desilo nasilje Aljbine Kurtija i „njegov način obračuna sa Srbima“.

Cilj kosovskog premijera je, prema Petkovićevim riječima, „da se nasilno, sa dugim cijevima, nametne održavnje protivpravnih izbora“ u četiri opštine na sjeveru Kosova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније