Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

О.З. [ Beta ]

08. 12. 2022. 22:22 >> 22:19

ISPUNjENI SVI KRITERIJUMI

Vlada Hrvatske pozdravila odluku o Šengenu i odgovorila na izjavu Slovenije

Vlada Hrvatske je danas na sjednici pozdravila jednoglasnu odluku članica EU o prijemu Hrvatske u šengenski prostor od 1. januara.

"To će donijeti niz prednosti za hrvatske građane i privredu, posebno u pogledu slobode kretanja i prelaska granica, bržeg i lakšeg protoka roba i usluga, kao i daljeg rasta turističkog prometa", saopštila vladina pres služba povodom odluke Savjeta EU za pravosuđe i unutrašnje poslove.

Vlada je navela da je predano radila na ulasku u Šengen i ispunila sve kriterijume što su, dodaje se, prepoznale i sve evropske institucije koje su Hrvatskoj dale pozitivnu ocjenu.

Na sjednici je usvojena i izjava Republike Hrvatske o izjavi Slovenije koja podržava ulazak Hrvatske u Šengen i ističe postojanje pravnog učinka arbitražne odluke na definisanje granice između te dvije države.

"Hrvatska je u svojoj izjavi navela da se na osnovu jednoglasnog Zaključka Hrvatskog sabora od 29. jula 2015, povukla iz arbitražnog postupka zbog materijalnih povreda Sporazuma o arbitraži i ponovila svoj ranije zauzeti stav o arbitražnoj odluci donijetoj 2017", navela je Vlada u Zagrebu.

Ističe se "kontinuiranu spremnost za nastavak bilateralnog dijaloga u svrhu iznalaženja zajedničkog rješenja".

Slovenija je u četvrtak podržala ulazak Hrvatske u šengenski prostor i priložila izjavu za zapisnik po kojoj je arbitražom odlukom konačno određena međusobna granica, ali Hrvatska ne priznaje tu odluku i ističe da je neće sprovesti, odnosno da zajedničku kopnenu i morsku granicu tek treba utvrditi.

Ranije se spekulisalo da bi Slovenija zbog spora u vezi s odlukom arbtraže mogla da blokira ulazak Hrvatske u šengenski prostor, ali je potom objavljeno da će samo priložiti izjavu kojom potvrđuje da je za tu zemlju arbitražna odluka važeća.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније