Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.B. [ Beta ]

05. 09. 2022. 16:44 >> 16:41

9. SEPTEMBRA

Lajčak i savjetnici Makrona i Šolca idu u Prištinu i Beograd

Posrednik EU Miroslav Lajčak posjetiće 9. septembra Prištinu i potom Beograd zajedno sa specijalnim savjetnicima francuskog predsjednika Emanuela Makrona i njemačkog kancelara Olafa Šolca "s ciljem da se istraže mogućnosti za napredak u dijalogu Srbija-Kosovo", rekao je agenciji Beta portparol u Evropskoj komisiji, Peter Stano.

Stano, predstavnik za medije šefa Evropske službe za međunarodne odnose i bezbjednost (EEAS), Žozepa Borela, naglasio je da EU "pozdravlja snažnu podršku Makrona i Šolca dijalogu Beograd-Priština uz posredovanje EU, kao i naporima visokog predstavnika EU (Borela) i specijalnog izaslanika Lajčaka u tom cilju".

Lajčak i specijalni savjetnici Emanuel Bon i Jens Pletner, u Prištini će se sastati s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, a u Beogradu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Makron i Šolc su uputili zajedničko pismo Vučiću i Kurtiju "u trenutku" - kako su predočili, "od presudnog značaja za bezbjednost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana".

"Uvjereni smo" - stoji u pismu - "da, u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu, moramo da uložimo još snažnije napore, kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se riješili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi... puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije je od suštinskog značaja za Zapadni Balkan".

Francuski predsjednik i njemački kancelar su pozvali Vučića i Kurtija da "pokažu spremnost za donošenje teških odluka u nastavku dijaloga Beograda i Prištine", istakavši da su zadužili i svoje savjetnike Bona i Pletnera da "u tom procesu pomognu evropskom posredniku za dijalog Miroslavu Lajčaku.

Premijerka Ana Brnabić je izjavio da Srbija "nikada nije bježala od teških odluka", ali je stavila do znanja da dok se ne sprovede sporazum o Zajednici srpskih opština na Kosovu, "nemoguće je razgovarati o drugom sporazumu o normalizaciji".

Evropski diplomatski zvaničnici u Briselu su Beti prenijeli da EU apsolutno zahtijeva da se neizostavno sprovedu svi postignuti sporazumi u dijalogu, uključujući ustanovljenje Zajednice sprskih opština.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније