Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

N1 [ I. P. ]

27. 08. 2022. 09:30 >> 09:27
6

BRNABIĆ PORUČILA PLENKOVIĆU

"Blokirajte nas, pa objasnite EU da štitite ubice djece"

Premijerka Srbije Ana Brnabić objavila je da Hrvatska prijeti blokadom evropskog puta Srbije, jer zvanični Beograd sudskim postupkom protiv četvorice hrvatskih pilota traži pravdu za ubijenu djecu tokom akcije "Oluja".

Brnabić je na Tviteru reagovala povodom stava premijera Hrvatske Andreja Plenkovića koji je upozorio vlasti u Beogradu, poslije podizanja srpske optužnice protiv hrvatskih vojnih pilota, da Zagreb ima mnogo mogućnosti da uspori put Srbije ka EU.

"Konačno, dajte blokirajte nam više taj evropski put zato što tražimo, nakon 27 godina ignorisanja od strane svih, pravdu za pobijenu djecu. Što prijetite samo? Blokirajte, da cijela EU vidi vaše vrijednosti. Kad blokirate, treba kolegama u EU da objasnite da štitite ubice djece. Hajde“, napisala je Brnabić.

Premijerka Srbije je podsjetila i da je Plenković rekao da se „pilotima neće dogoditi ništa“.

„Samo da dopunim da bi informacija koju je pružio bila potpuna – pilotima koji su bombardovali kolonu civila u zbjegu, na tlu druge države i ubili četvoro djece, jednu djevojku, starce i starice, neće se u Hrvatskoj dogoditi ništa. EU i dalje ćuti“, napisala je Brnabić.

Plenković je izjavio da se pilotima optuženim u Srbiji, neće dogoditi ništa „ni danas, ni sjutra, ni za pet, ni za 10 godina“.

„Piloti će biti u Hrvatskoj, živjeće tu mirnim životom, neće od heroja Domovinskog rata postati optuženici. Za naš pravni sistem to ne dolazi u obzir. Politički, to se neće dogoditi, i to oni znaju“, dodao je Plenković.

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je prošle sedmice optužnicu koju je Tužilaštvo za ratne zločine podiglo protiv četvorice pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine u akciji „Oluja“.

Optužnica tereti Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića za granatiranja izbJegličke kolone koja je prešla iz Hrvatske u BiH.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније