Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

O.Z. [ Anadolija ]

15. 08. 2022. 18:30 >> 18:27
2

NEMA STRUJE IZ UVOZA

Na Kosovu od danas restrikcije struje

Na cijeloj teritoriji Kosova danas su počele restrikcije struje u režimu šest sati sa i dva sata bez struje, saopštila je Kosovska kompanija za distribuciju električne energije (KEDS).

KEDS je saopštio da je dobio nalog da počne sa restrikcijama struje od KOSTT-a (Operator sistema električne energije, prenosa i tržišta Kosova), koji je javno preduzeće sa 100 posto državnih akcija.

U saopštenju KEDS-a se navodi da će snabdijevanje strujom od danas biti samo iz domaće proizvodnje, te da je ove situacije došlo pošto KEDS više nema finansijskih sredstava da kupuje električnu energiju na međunarodnom tržištu koja je dostigla enormne cijene.

“Kupljena električna energija do danas izazvala je ogromne gubitke i za KEDS i za KESCO (Kosovska kompanija za snabdevanje električnom energijom). Prošlu godinu su obje kompanije zaključile godinu sa velikim finansijskim gubicima, jedna sa 27,8 miliona eura, druga sa 18,5 miliona eura, u ukupnom gubitku od više od 46 miliona eura”, navodi se dalje u saopštenju.

Iz KEDS-u ističu da je regulator prilikom vanrednog preispitivanja tarifa uzeo u obzir državnu subvenciju od 100 miliona eura, ali ni cent od tog iznosa nije dodijeljen dobavljaču, što je dodatno pogoršalo situaciju.

„Danas, nekoliko mjeseci kasnije, iscrpljene su sve finansijske mogućnosti. KEDS i KESCO više ne mogu sami da podnesu teret globalne energetske krize i njenih posljedica na Kosovu. Hitno je potrebna i akcija drugih aktera kako bismo se zajedno suočili sa ovom krizom“, zaključuje se u saopštenju.

Predhodno je prošle nedjelje, Kancelarija energetskog regulatora objavila da je Kompanija za snabdijevanje električnom energijom (KESCO) zatražila dvostruko poskupljenje električne energije.

Početkom ovog mjeseca, Skupština Kosova je usvojila predlog - odluke Vlade Kosova o Hitnim mjerama za snabdevanje električnom energijom, koje važe 60 dana, s mogućnosti produženja do 180 dana.

Ministarka ekonomije Artane Rizvanolli izjavila je tada pred poslanicima da je proglašenje vanrednog stanja neophodno. Ona je kazala da je na evropskom tržištu došlo do enormnog povećanja cijena struje što će narednih mjeseci uticati i na Kosovo. Takođe je navela da se zbog energetske krize može očekivati da neke evropske zemlje zabrane izvoz struje.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније