Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Anadolija [ I. P. ]

27. 07. 2022. 18:20 >> 18:17

TEHNIČKE IZMJENE ZAKONA

Šmit: Ne tolerišem ratnohuškačku retoriku

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit nametnuo je danas tehničke izmjene u Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine i poručio da tako donosi paket transparentnosti koji garantuje slobodnu i fer izbornu kampanju.

Šmit je nametnuo takozvane tehničke izmjene čime se unapređuje integritet izbornog procesa i stvaraju preduslovi za transparentnije i fer izbore što podrazumijeva i uvođenje tehnologije za nadziranje kompletnog izbornog procesa.

Visoki predstavnik Šmit danas nije nametnuo političke izmjene Izbornog zakona koje se odnose na uvođenje tripostotnog cenzusa u kantonima za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH te zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Za njih je Šmit domaćim političarima ostavio rok od šest sedmica kako bi pokušali postići dogovor oko spornih stavki.

"Izričito se obraćam građanima ove zemlje. Znam da ovdje ponekad ima puno izazova. Nema provstepenih i drugostepenih građana u BiH, ovdje žive tri konstitutivna naroda. Danas nalažem i donosim paket transparentnosti koji garantuje slobodnu i fer kampanju i izbore. Ne dopuštam ratnohuškačku retoriku", rekao je Šmit.

Naglasivši da su izbori osnovno pravo svakog birača i da nijesu moneta za potkupljivanje stranaka, Šmit je kazao da su veliki zadaci pred odgovornim političarima u Bosni i Hercegovini.

“Meni je zadovoljstvo da mogu izbore vratiti svima. Tako da danas nalažem i donosim paket transparentnosti koji garantuje slobodnu i fer kampanju. Nažalost, niko nije uspio. Na razgovoru u Neumu, u parlamentu su bila dva pokušaja, nije bilo većine. Čujem kako svaka stranka kaže da se slaže, no pitam vas, kako onda nijeste uspjeli? Ostalo je na meni da to uradim i ja sam to uradio. Ne zato što ja želim jednu stranku, već što želim da ispoštujem želje i potrebe ljudi“, poručio je Šmit.

Ističući da je pročitao mnoge izjave i da smatra da je nekim bilo bolje da su ćutali, visoki predstavnik je kazao da ne toleriše ratnohuškačku i huškačku retoriku.

Pozvao je političare na hitno okončanje blokada institucija i omogućavanje dijaloga s Evropskom unijom te je dodao da pozdravlja mirno okupljanje ljudi koji izražavaju svoju zabrinutost.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније