Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ M.L.B. ]

27. 07. 2022. 13:04   >>  13:00

PODRŠKA OD 48%

Istraživanje: Milanović najpopularniji političar u Hrvatskoj

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je najpopularniji političar u Hrvatskoj, a pozitivno mišljenje o njemu ima 48 odsto ispitanika, dok ga slijedi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević o kome pozitivno mišljenje ima 41 odsto ispitanih građana, pokazuje istraživanje Krobarometra.

Za procenat nižu podršku od Tomaševića ima predsjednik opozicionog Mosta Boža Petrov, a o premijeru Andreju Plenkoviću pozitivno mišljenje ima 35 odsto ispitanika.

Istraživanje Krobarometra je sprovedeno od 1. do 20. jula na reprezentativnom uzorku od 984 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske, prenio je Demostat.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović je komentarišući istraživanje za Demostat rekao da je predsjednik Republike u Hrvatskoj uvijek popularan jer, u normalnim okolnostima, nema nikakvu opoziciju.

"Milanović ima opoziciju, što njegovi prethodnici nisu imali. Sukobi Milanovića sa Vladom Hrvatske su smanjili njegovu popularnost na 48 odsto, što je svakako daleko veća, više nego troduplo veća popularnost od one koju ima njegova nekadašnja stranka Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP)", naglašava profesor.

Kako navodi Jović, to što Milanović nije tipičan predsjednik Hrvatske jer izlazi iz okvira svoje funkcije i predstavlja pravu opoziciju vladi, a i vlada njemu razlog je što je njegova popularnost ispod 50 odsto i što je trenutno manje popularan nego što su bili Ivo Josipović ili Stipe Mesić.

Komentarišući popularnost premijera Plenkovića, Jović navodi da on bolje stoji od svoje partije HDZ-a, što govori da je koristan za svoju stranku.

"Premijer je izložen napadima i ako ima 35 odsto, to je za njega dobar rezultat. Bilo bi dobro kada bi mogao da pogura i partiju, ali to je, čini se, nemoguće", naveo je Jović.

Jović primećuje da se u Hrvatskoj smanjuje dominacija dvije političke stranke koja je bila prisutna još od osamostaljenja Hrvatske.

HDZ i SDP su uspjele da se pozicioniraju na identitetskoj podjeli Hrvatske na lijevo i desno, a bilo je perioda kada su te dvije stranke zajedno imale oko 60 odsto i više podrške građana. Sada je ta podrška opala na 43 odsto.

Kad je riječ o nezadovoljstvu građana koje se vidi iz rezultata ankete, Jović navodi da građani Hrvatske uvijek govore da su nezadovoljni, ali da to ne treba povezivati sa načinom na koji se glasa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније