Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.M. [ N1 ]

21. 07. 2022. 15:44 >> 17:51
2

U NOVOM SADU

Prilikom privođenja korišćen zahvat zbog kog je Flojd umro

Fotografija koju je objavio portal 021 pokazuje da su muškarci u civilu prilikom savladavanja i privođenja demonstranta u Novom Sadu primjenjivali potez zbog kojeg je u Mineapolisu 2020. preminuo Džordž Flojd.

Građani i obezbjeđenje zgrade ispred Skupštine Vojvodine u Novom Sadu sukobili su se na protestu protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana. U Skupštini Vojvodine je održana sednica lokalnog parlamenta na kojoj je usvojen GUP, nakon čega su se demonstranti razišli.

Društvenim mrežama se širi fotografija, koju je napravila reporterka portala 021.rs tokom protesta u Novom Sadu, a  na kojoj se vidi kako jedan muškarac u civilu drži koljeno na vratu muškarcu koji je učestvovao u protestima zbog donošenja Generalnog urbanističkog plana (GUP) u Novom Sadu.

Kako se vidi na snimcima 021.rs, privedeni muškarac je uz pomoć više osoba pokušavao da otme štit pripadnicima policije, prilikom čega je jedan policajac oboren na zemlju.

Isti potez korišćen je i prilikom hapšenja Džordža Flojda u Mineapolisu u SAD. Smrt je nastupila pošto mu je policajac Derek Šovin klečao na vratu osam minuta i 46 sekundi. Šovin je zbog ubistva Flojda osuđen na 21 godinu zatvora.

Neredi koji su se u julu 2020. desili u Beogradu otkrili su da i  policija u Srbiji koristi istu metodu prilikom privođenja.

Snimak N1, nastao prilikom drugog današnjeg privođenja u Novom Sadu, pokazuje da su muškarci koji su savladavali demonstranta dobijali naređenje „bez upotrebe“, „bez upotrebe“, koja je najverovatnije značila da se nad demonstrantom ne primjenjuje sila.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније