Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.M. [ BETA ]

10. 07. 2022. 22:09 >> 22:07

S. MAKEDONIJA

Protesti protiv francuskog predloga i večeras održani u Skoplju

Nekoliko hiljada ljudi u Skoplju je i večeras, uz podršku makedonske opozicije, protestovalo protiv francuskog predloga za ukidanje bugarskog veta za početak pregovora Sjeverne Makedonije sa Evropskom unijom (EU).

Protesti pod motom "Ultimatumu ne, hvala", koji se održavaju osmi dan, protekli su mirno, a najvljeno je da će biti nastavljeni sutra u 19.00.

Uobičajeno su počeli okupljanjem građana ispred Vlade Sjeverne Makedonije, odakle su u protestnoj koloni prošli pored Ministarstva pravde i završili ispred zgrade parlamenta, uz zahtjeve da se odbije francuski predlog jer, kako smatraju, vodi bugarizaciji njihove zemlje.

Posle intoniranja makedonske himne nekoliko govornika, medju kojima je bila i poznata makedonska glumica Vesna Petruševska, pozvali da se zajedno suprotstave "mračnom scenariju, kažu NE bugarizaciji, asimilaciji i brisanju makedonskog identiteta".

"Makedonija je tvrđava koju moramo da odbranimo. Kako hoćete da promenite naš identitet, da nas asimilujete, kako se zove moje pozorište ako ne Makedonski narodni tetar. Niko nije pobijedio narod, niko ne može protiv naroda. Ne želim da pregovaram za nešto što je samo moje i da me zovu Sjevernomakedonka", istakla je Petruševska.

Na protestu su se čule rodoljubive pesme i skandiranja "ostavka, ostavka", "Nikad sjeverna, samo Makedonija" i "Makedonija, Makedonija", a među učesnicima su bili i lider najveće makedonske opozicione partije VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, narodni poslanici, gradonačelnici i visoki funkcioneri iz njegove partije, kao i predstavnici manje parlammentarne partije Levica Dimitra Apasijeva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније