Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

M. Lalić Burzanović [ RTCG.me ]

20. 06. 2022. 21:23 >> 21:45

SKUP U LJUBLJANI

Novinari RTV Slovenije protestuju zbog političkih pritisaka

Dio novinara i zaposlenih u Radio-televiziji Slovenije, protestovao je večeras u centru Ljubljane, tražeći da se taj javni servis oslobodi političkog uticaja i da im se obezbijedi autonomija i nezavisnost u radu.

Štrajk upozorenja održan je 23. maja, a od tada traju pregovori sa rukovodstvom, koje je, kako kaže, veliki dio zaposlenih, postavila prethodna Vlada Janesa Janšine. Učesnici protesta kažu i da pregovori ne daju rezultate zbog čega su se i odlučili na novi protest i štrajk.

"Novinarska i urednička autonomija i nezavisnost naši su osnovni zahtjevi", poručila je sa protesta Helena Milinković, predstavnica zaposlenih i Sindikata.

Ona je saopštila da cenzura mora što prije da prestane te da su profesionalno i etično novinarstvo ono za šta se zalažu.

Novinari koji protestuju tvrde da u Programskog savjetu, organu koji upravljanja RTV Slovenije, većinu čine namještenici Janše i drugih stranaka prethodne vlade. Ističu i da je taj Programski savjet izabrao i postavio "nestručno, politički dirigovano rukovodstvo" .

"Pored ukidanja kvalitetnih emisija informativnog programa, imenovanja nestručnih i politički pristrasnih urednika u informativnom programu TV Slovenije i na online izdanju MMC, i mnogih drugih strašnih poteza, novo rukovodstvo u saradnji s Programskim savjetom i Nadzornim savjetom promijenilo je statut tako da su uveli i drugi informativni program na Drugom programu gdje su zaposlili i postavili ljude bliske Janši koji prave svoje informativne emisije na jadnom, amaterskom nivou", poručili su učesnici protesta.

Janša je izgubio na izborima krajem aprila, a nova slovenačka Vlada, premijera Roberta Golobe, izabrana je 1.juna.

Ipak, novinari Javnog servisa Slovenije kažu da je nova vlada za sada nemoćna, jer da bi smijenila Upravni organ i rukovodstvo Javnog servisa, te urednike, mora promijeniti zakon, a za to je potrebno još vremena.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније