Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.B. [ Klix.ba ]

17. 06. 2022. 15:12   >>  15:10

MILANOVIĆ

"Ako Ukrajina dobije kandidatski status, onda istog dana i BiH"

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović boravi u Ohridu na Prespanskom forumu gdje je komentarisao najavu dodjeljivanja kandidatskog statusa EU Ukrajini, istakavši da ako Ukrajina dobije kandidatski status, onda Hrvatska mora usloviti taj proces i dodjelom kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

"Ako Ukrajina može dobiti status kandidata u stanju u kojem se trenutno nalazi, i iz kojeg želim da što prije izađe, čitava po mogućnosti, onda nulta tačka hrvatske vanjske politike, nacionalne politike, sigurnosne politike treba biti da status kandidata dobije i Bosna i Hercegovina", rekao je Milanović, prenosi Index.hr.

Hrvatski predsjednik naglašava da se kandidatskom statusu Ukrajine ne protivi.

"BiH je u sigurnosnom i svakom drugom smislu u boljem stanju od Ukrajine i nema nijednog razloga, ni ekonomskog ni sigurnosnog ni ljudskog, da BiH ne dobije taj status ako ga dobije Ukrajina", kazao je.

Naglasio je kako BiH treba da dobije status kandidata istog dana kad i Ukrajina.

"Očekujem da vlada i njezini predstavnici, kad će se govoriti o davanju statusa kandidata Ukrajini, kategorički uslove da ga dobije i BiH. Ukrajina kandidat? U redu. BiH kandidat istog dana", zaključio je Milanović.

Podsjetimo, Evropska komisija danas je preporučila Evropskom vijeću da dodijeli kandidatski status Ukrajini.

Dok neke zemlje EU, uključujući Holandiju i Dansku, ne podržavaju da više zemalja postanu kandidati za članstvo u EU, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dobio je u četvrtak podršku Francuske, Njemačke, Italije i Rumunije.

Preporuku za kandidatski status Evropska komisija je dala i za Moldaviju. Dok su za Gruziju preporučili kandidatski status, ali kada ispuni određene uslove.

Ovaj potez otvara put čelnicima vlada EU da to potpišu na samitu sljedećeg četvrtka i petka u Briselu, što će ohrabriti Ukrajinu dok se bori protiv ruske invazije, javlja Rojters.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније