Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

O.Z.

28. 05. 2022. 17:16 >> 17:14

VRAĆENI IZ LOGORA

Vraćeno dvoje državljana Kosova i 13 državljana Albanije iz Sirije

Vlade Kosova i Albanije vratile su dvoje državljana Kosova i 13 državljana Albanije iz Sirije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Albanije je danas saopštilo da su četiri Albanke i devetoro djece, svi povezani sa Albancima koji su se pridružili islamističkim ekstremističkim grupama koje se bore u Siriji i Iraku, vraćeni iz jednog sirijskog logora, prenosi Beta.

U toj grupi koja je stigla na prištinski aerodrom "Adem Jašari", bili su i "drugi građani Kosova koji su napustili paklene kampove" - navodi se u saopštenju, ali se ne iznosi njihov broj. Najmanje jedno lice muškarca vidi se na snimku koji je distribuiralo Ministarstvo.

U govoru na aerodromu albanski ministar unutrašnjih poslova Bledar Čuči je zahvalio američkim vlastima i libanskom generalu Abasu Ibrahimu, koji je imao ključnu ulogu u naporima za repatrijaciju.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželal Svecla nije iznio detalje o vraćenim građanima Kosova, ali je uvjerio da će se specijalizovane ustanove pobrinuti da ih "rehabilituju" i "deradikalizuju".

Čuči je rekao da su 43 albanske žene i djeca čiji su se muževi i očevi pridružili Islamskoj državi i ginuli u borbama vraćene u četiri navrata od 2018. godine. Čuči je rekao da Albanija ima spisak građana koji su još u logorima i da će nastaviti napore da ih vrati.

Kosovo je repatriralo najmanje 121 osobu od 2019. godine.

Stotine ljudi iz Albanije i s Kosova pridružile su se Islamskoj državi i drugim grupama koje se bore u Siriji i Iraku od prople decenije. Mnogi su poginuli, a njihove udovice i deca su u sirijskim logorima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније