Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Krik ]

24. 05. 2022. 19:25 >> 19:30

BEOGRAD

Suđenje Belivuku i njegovoj grupi odgođeno treći put

Početak suđenja Veljku Belivuku i njegovoj grupi za pet brutalnih ubistava, otmice, silovanje, drogu i oružje danas je odgođen treći put jer je Belivukov najbliži saradnik Marko Miljković otkazao punomoćje svom advokatu, pa nije bilo uslova da se suđenje održi.

Današnjim odgađanjem navršava se pola godine od kada je optužnica protiv Belivukove grupe potvrđena, a da suđenje još nije počelo.

Mjesecima se čekalo na zakazivanje prvog ročišta pošto se sudija Zorana Trajković kojoj je slučaj prvobitno dodijeljen žalila da nije trebalo da ga dobije njeno vijeće. Pošto je njena žalba odbijena, ona otišla na bolovanje koje je trajalo mjesecima.

Slučaj je u međuvremenu prebačen veću sudije Vinke Beraha Nikićević koja je početak zakazala za mart, ali suđenje nije počelo jer su optuženi tražili da se i ona i tužioci u ovom postupku promijene. Njihov zahtjev je odbijen, a suđenje je trebalo da se desi krajem aprila.

Dvije nedjelje prije zakazanog ročišta, međutim, uhapšen je advokat Dejan Lazarević, pa su dvojica optuženih ostali bez zastupnika, te je suđenje odgođeno. Lazarević je i dalje u pritvoru, a sumnjiči se da je bio dio kriminalne grupe narko-bosa Darka Šarića.

Grupi Veljka Belivuka sudi se za pet brutalnih ubistava, otmice, silovanje, trgovinu drogom i nelegalno posjedovanje veće količine oružja.

Naknadno su optuženi za još dva ubistva, ali ta optužnica još nije potvrđena.

Belivukova ekipa bila je bliska sa kavačkim kriminalnim klanom koji je godinama u ratu sa škaljarskim, a kako se navodi u optužnici, žrtve Belivukove grupe upravo su pripadnici suparničkih ekipa.

Ključni dokazi u ovom postupku su poruke koje su Belivuk i njegovi saradnici razmjenjivali preko zaštićene aplikacije „Skaj“, a koje je srpsko tužilaštvo dobilo od kolega iz Francuske. Osim ovoga tužilaštvo je priložilo i svjedočenja dvojice optuženih koji su, u zamjenu za manju kaznu, ispričali detalje o ubistvima za koje je grupa optužena.

Tužilaštvo se, međutim, nije bavilo vezama koje je grupa imala u sprskoj policiji i politici. Istraga pokriva samo period nakon 2019. godine, dok je ova ekipa postojala i ranije ojačala veze u državnim strukturama prije tog perioda.

Novinari, među kojima je KRIK, otkrili su veze koje je Belivuk imao sa uticajnim predstavnicima vlasti – bili su bliski sa generalnim sekretarom Vlade Novakom Nedićem, bivšom državnom sekretarkom MUP-a Dijanom Hrkalović i pripadnikom Žandamerije Nenadom Vučkovićem Vučkom. Član ove kriminalne grupe obezbjeđivao i inauguraciju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, otkrio je ranije KRIK.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније