Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ B.B. ]

15. 01. 2022. 12:32   >>  12:37 6

ZAUSTAVLJENI NA GRANICI

Kamioni sa referendumskim materijalom ne mogu na Kosovo

Policija Kosova je sinoć oko 22 sata na prelazu Merdare kontrolisana tri vozila srpskih registarskih oznaka u kojima je pronađen štampani materijal, za koju se, kako je saopštila policija, sumnja da je namijenjen za sjutrašnji referendum koji o ustavnim promjenama organizuje Srbija. Tim vozilima je zabranjen ulazak na Kosovo.

"Na osnovu službenih informacija, dužnosti i ovlašćenja policije, zabranjen je ulazak na Kosovo ovog materijala koji se prevozio bez odgovarajuće dozvole. U saradnji i koordinaciji sa pravosuđem, dva kamiona su upućena nadležnom carinskom organu, dok su se lica nakon obavljenog razgovora vratila u Srbiju svojim vozilom", navodi se u današnjem saopštenju policije Kosova.

Premijer Kosova Aljbin Kurti zatražio je od predsjednika Skupštine Kosova Glauka Konjufce da za danas u 14 sati zakaže vanrednu sjednicu Skupštine, na kojoj će se raspravljati "o namjeri Srbije da održi ustavni referendum na teritoriji Kosova".

Predstavnici i vlasti i opozicije na Kosovu su se prethodnih dana javno izjasnili da su protiv održavanja referenduma o promjeni Ustava Srbije na teritoriji Kosova. Oni su naveli da "otvaranje srpskih biračkih mjesta na teritoriji Kosova predstavlja jasno kršenje Ustava i zakona Kosova, kao i međunarodne prakse".

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je ranije danas da su koordinator Republičke izborne komisije Marko Janković i dvojica vozača kamiona koji su prevozili referendumski materijal pušteni iz pritvora kosovske policije i da se vraćaju u Beograd.

Petković je za RTS rekao da su dva kamiona sa materijalom za održavanje referenduma zadržana sinoć na administrativnom prelazu Merdare, navodeći da "umjesto da ih dočekaju predstavnici OEBS-a, koji je trebalo da preuzmu materijal i distribuiraju ga na 140 biračkih mjesta, sačekalo ih je deset vozila kosovske policije".

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније