Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ I. P. ]

04. 12. 2021. 07:56   >>  07:57 5

SERVER SMATRA

Beograd postaje autokratski saveznik autokratije

Profesor vašingtonskog univerziteta Džons Hopkins Danijel Server rekao je da sve razvijenije partnerstvo sa Rusijom Srbiju udaljava od Evropske unije i zapadnih vrijednosti i da time "Beograd de fakto postaje autokratski saveznik autokratije".

Server je to saopštio za Glas Amerike, komentarišući posjetu srpskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina Rusiji.

U saopštenju koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, osim ukazivanja na izrazito bliske odnose koje gaje dvije države, ukazano je da su Vulin i ruski zvaničnik Nikolaj Patrušev govorili i o takozvanim obojenim revolucijama, prenio je VoA.

"Jedino se neslobodne države boje građanskog nenasilnog protesta. Uspješne obojene revolucije su autohtone, čak i ako pojedine imaju koristi od međunarodne podrške", rekao je Server.

Stručnjak je upozorio da najizraženije posljedice svega što se dešava snose građani Srbije koji su, kako kaže, sputani u slobodnom izražavanju.

"Vašington i Brisel do sada nijesu željeli da djeluju usljed bojazni da će alternativa u Srbiji biti gora. Taj stav bi se, naravno, mogao promijeniti. Srbija se definitivno okreće Rusiji i Kini, koje neće kritikovati njenu kleptokratsku autokratiju. Sve to bi moglo biti nalik situaciji u Bjelorusiji u kojoj vlada autokrata bez trunke legitimiteta, koji se oslanja na proizvoljnu silu da bi ostao na vlasti", zaključio je Server.

Prethodni vikend u Srbiji su bili protesti i blokade u Srbiji zbog zakona o referendumu i eksproprijaciji. Ponovo je vidjena upotreba policijske sile prema demonstrantima, ali je bilo primetno i odsustvo policije tamo gde su se dešavali napadi na učesnike protesta, navodi Glas Amerike i dodaje da su novi protesti zakazani za sutra.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније