Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

O.Z. [ Beta ]

12. 11. 2021. 17:49 >> 17:50

ZAGREB

Sanaderu jedna oslobadjajuća presuda za korupciju

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je prvostepenu oslobađajuću presudu bivšem premijeru i nekadašnjem predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivu Sanaderu za korupciju u slučaju Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Pravosnažnom presudom potvrđena je oslobadjajuća presuda zagrebačkog Županijskog suda i u odnosu na drugooptuženog u tom slučaju, preduzetnika Roberta Ježića.

Tužilaštvo je od 2012. teretilo Sanadera da je kao premijer, nekadašnjeg predsednika Uprave HEP-a Ivana Mravka podsticao da firmi Dioki Roberta Ježića isplati pozajmicu od 15 miliona kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene, čime je državni budžet oštećen za 19 milona kuna.

Vrhovni sud je utvrdio da je za jedno krivično djelo iz optužnice nastupila zastara krivičnog progona, jer je od počinjena prošlo više od 12 godina.

Riječ je o jedinom postupku u kojem je bivši premijer oslobođen optužbe za korupciju.

Najviši sud u zemlji je krajem oktobra potvrdio prvostepenu presudu Sanaderu u slučaju Ina-MOL. Sanader je pravosnažno osuđen na šest godina zatvora zbog primanja mita od bivšeg šefa mađarskog MOL-a Žolta Hernadija, koji je u odsutnosti osuđen na dvije godine zatvora.

Prema presudi, Sanader i Hernadi su osuđeni jer su dogovorili da će za mito od deset miliona eura osigurati zaključenje neosnovanih izmjena ugovora koji se odnosi na hrvatsku naftnu kompaniju Ina da bi se mađarskoj kompaniji omogućio prevlađujući uticaj nad domaćom naftnom kompanijom. Dogovorili su i sklapanje ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz domaće naftne kompanije koji će u cjelosti preuzeti Hrvatska.

U tom je slučaju je upravo Ježić svjedočio da je pet od deset miliona eura mita za Sanadera primio preko svoje švajcarske firme.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније