Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta

20. 08. 2021. 23:20 >> 23:21
2

OBILJEŽAVANJE MEDIJA U SRBIJI

Tviter: Važno da korisnici znaju kada vlada kontroliše medije

Kompanija Tviter saopštila je danas, nakon što je neke medije u Srbiji označila kao "medije koji sarađuju sa Vladom Srbije", a koji su je zbog toga optužili za cenzuru, da je toj društvenoj mreži važno da njeni korisnici znaju kada vlada finansijski i uređivački kontroliše medije.

Ta društvena mreža prije nekoliko dana označila je na svojoj platformi Radio-televiziju Srbije (RTS), Radio-televiziju Vojvodine, Politiku, Tanjug, B92, TV Prva, TV Pink, TV Hepi, Kurir i Informer tagom: "Medij koji sarađuje sa Vladom Srbije".

U odgovoru za portal Istinomer, iz te kompanije kazali su da prave razliku između medija koji se finansiraju iz javnih sredstava i onih koje kontroliše država ili vlada i da je njihov "fokus na označavanju medija pod kontrolom države koji nijesu oslobođeni od političkog uplitanja i pritiska vlade".

Dodali su da medije koji su povezani sa državom definišu kao "medije u kojima država vrši kontrolu nad uređivačkim sadržajem putem finansijskih sredstava, direktnih ili indirektnih političkih pritisaka i/ili kontrolom nad produkcijom i distribucijom".

"Smatramo da je važno da ljudi na Tviteru znaju kada vlada kontroliše medije finansijski i uredjivački. Ova kontrola može da se vrši ili kroz autocenzuru ili kroz objavljivanje informacija po direktivi vlade. Nećemo objavljivati spisak svih naloga koji imaju oznaku da sarađuju sa državom, da države koje bi da izbjegnu ovakvo označavanje ne bi izigrale sistem otvaranjem novih naloga", piše u odgovoru te kompanije.

Naveli su i da su konsultovali "brojne zainteresovane strane, uključujući akademike i istraživače, civilno društvo, vladu, stručne organizacije i one koji koriste njihovu uslugu" i da je, prema njihovom mišljenju, takvo označavanje naloga "efikasno jer korisnicima pruža kontekst i informacije o poreklu naloga i njegovoj potencijalnoj namjeri".

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније