Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Klix.ba ]

05. 01. 2021. 09:46 >> 09:56
3

I CG I SRBIJA ODGOVORNE

Smeće ugrozilo rad hidroelektrane na Drini

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a hitno će inicirati sastanak s novim resornim ministrima Srbije i Crne Gore, kako bi se pronašlo rješenje za desetine hiljada kubika plutajućeg otpada na rijeci Drini, koje je ugrozilo i proizvodnju Hidroelektrane na Drini.

U Ministarstvu RS su naveli da je ovo dugogodišnji problem na koji već dugo upozoravaju, a najveći problem, tvrde, leži u rijeci Lim, uz čije obale je veliki broj divljih deponija.

"Bio je cijeli niz sastanaka sa direktorima hidroelektrana na tom području i sa načelnicima opština, s nadležnim ministarstvom Srbije. S druge strane, nadležni u Crnoj Gori do sada nijesu pokazali interesovanje za rješavanje ovog problema", istakli su u Ministarstvu.

Radnici preduzeća "Hidroelektrane na Drini" danas bi trebali da počnu uklanjanje plutajućeg otpada, a direktor HE Nedeljko Perišić je izjavio da je na krunu brane u Višegradu pristiglo skoro četiri hiljade kubika plutajućeg otpada usljed pucanja specijalne lančanice.

Perišić je rekao novinarima da je zbog velike količine vode koja je posljednjih dana prolazila rijekom Drinom došlo do pucanja gornje lančanice koja treba da zadržava plutajući otpad, a sa kojim hidroelektrana ima višedecenijski problem.

"U gornjem toku rijeke Drine nalazi se desetine hiljada kubika plutajućeg otpada koji dolazi pritokama rijeke Drine, počev od Prače, Tare, Pive, a najviše rijeke Lim", dodao je Perišić.

Očekuje da će se u rješavanje ovog problema uključiti više institucije i iz Srbije i Crne Gore, iz kojih dolazi plutajući otpad.

Problem plutajućeg otpada prisutan je više godina i o njemu je raspravljano na brojnim sastancima i skupovima održavanim u Višegradu.

U Višegradu je prije dvije godine održan trilateralni sastanak resornih ministarstava Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, o problemu plutajućeg otpada, ali problem ni do danas nije riješen.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније