Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

11. 06. 2018. 12:12 >> 12:01
2

VUČIĆ PREDLOŽIO

Jorgovanki Tabaković novi mandat

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je Skupštini Srbije da funkciju guvrnera Narodne banke Srbije (NBS) i u narednom šestogodišnjem mandatu obavlja Jorgovanka Tabaković.

Jorgovanka Tabaković je na čelu NBS od avgusta 2012. godine, u to vrijeme je bila potpredsjednik Srpske napredne stranke, ali je poslije preuzimanja dužnosti, u skladu sa Zakonom o NBS, prestala da obavlja stranačke funkcije.

Prema nedavno usvojenim izmjenama Zakona o NBS funkcioneri centralne banke se biraju najkasnije do isteka mandata prethodnog funkcionera, a najranije 120 dana prije isteka tog mandata, kako bi se obezbijedio kontinuitet rada NBS.

U obrazloženju predloga za Tabakovićeva ostane guverner i u narednom mandatu Vučić je naveo da je preporučuju ostvareni rezultati, prije svega u očuvanju makroekonomske stabilizacije u saradnji sa Vladom Srbije i drugim nadležnim institucijama, uz punu koordinaciju monetarne i fiskalne politike.

Istaknuto je da je inflacija u prethodnih pet godina očuvana na prosječnom nivou od dva odsto, što je u rangu nastabilnijih evropskih država, da su kamatne stope na kredite privredi i stanovništvu spuste na najniži nivo, da je očuvana relativna stabilnost deviznog kursa, a učešće problematičnih kredita i ukupnim bankarskim pozajmicama spušteno na najniži nivo.

O izboru guvernera, kao i viceguvernera NBS, Skupština Srbije raspravljaće sjutra na vanrednoj sednici.

Za viceguvernera je predložen Željko Jović koji je sada vršilac dužnosti viceguvernera, a prethodno je bio direktor Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama koja je ukinuta izmjenama Zakona o NBS.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније