Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 10. 2024. 16:24 >> 17:08
1
Čitaj mi:

PREMIJERSKI SAT

"Da li će se litijum transportovati preko Luke Bar?"

Poslanik Socijaldemokrata i predstavnik Evropskog saveza Branislav Nenezić pitao je za Premijerski sat da li će se preko Luke Bar transportovati opasni materijali povezani sa mogućim otvaranjem rudnika litijuma u Srbiji.

Nenezić je to pitanje postavio ministru pomorstva Filipu Raduloviću. 

"Da li je tačno da bi, u slučaju otvaranja rudnika litijuma u Srbiji u dolini rijeke Jadar, postojala mogućnost da se preko Luke Bar transportuju materijali koji bi bili u direktnoj ili indirektnoj vezi sa konkretnim rudnikom, a koji se mogu svrstati u opasne materije?", pitao je Nenezić.

Nenezić je postavio pitanje i ministru rudarstva, nafte i gasa Admiru Šahmanoviću oko Memoranduma o ekonomskoj saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama.

"Kada će Memorandum o ekonomskoj saradnji sa SAD-om, koji ste potpisali prije nekoliko dana za vrijeme bilateralne posjete, biti dostupan javnosti i da li je prije potpisivanja memoranduma Vlada Crne Gore uzela u razmatranje zaključke skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje donijete na sjednici odbora održanoj 17. aprila ove godine koji su upućeni Skupštini Crne Gore na usvajanje?", dodao je Nenezić.

Poslanik kluba DNP/ZBCG Vladislav Bojović pitao je premijera Milojka Spajića u kojoj fazi je priprema izradnje druge faze auto-puta.

"U kojoj fazi je priprema, odnosno realizacija ključnih infrastrukturnih projekata na sjeveru", dodao je Bojović.

Poslanik Bošnjačke stranke (BS) Amer Smailović pitao je ministarku kulture i medija Tamaru Vujović da li to ministarstvo redovno radi na zaštiti kulturnih dobara koja dolaze sa sjevera Crne Gore, a koja pripadaju zaostavštini
bošnjačko-islamske kulturne zajednice?

"Zašto više od pet godina kako je prihvaćena inicijativa, Komisija Uprave za zaštitu kulturnih dobara, nije izašla da procijeni kulturnu vrijednost Starog kamenog mosta na rijeci Bistrici kod Bijelog Poija i isti zaštiti? I kada Uprava planira realizovati svoju zakonaku obavezu?", dodao je Smailović.

I poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Nikola Zirojević pripremio je pitanje za ministarku Vujović.

"Po kojem osnovu ste donijeli prvobitno rješenje kojim nijeste dozvolili gradnju spomenika pokojnom mitropolitu Amfilohiju Radoviću u Beranama? Zašto ste ga poništili i donijeli novo kojim tu gradnju dozvoljavate?", pitao je Zirojević.

Zirojević je imao pitanje i za potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Ervina Ibrahimovića, a u vezi sa izborom budućih ambasadora.

"Da li ćete za ambasadore predložiti predstavnike koalicije ZBCG koji iznose stavove protiv članstva Crne Gore u NATO-u, protiv nezavisnosti Republike Kosovo, koji otvoreno negiraju postojanje genocida u Srebrenici i čija je politika dovela do ozbiljnog zahlađenja odnosa sa Republikom Hrvatskom?", pitao je Zirojević.

Predsjednik Kluba poslanika DUA i HGl Adrijan Vuksanović pitao je premijera da li se slaže s izjavom predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića, da se Hrvati identificiraju s Hrvatskom Anta Pavelića.

"Kako ovakve izjave doprinose razvijanju međususjedskih odnosa?", dodao je Vuksanović.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin pitao je Spajića u vezi ravnopravnosti srpskog jezika nakon rezultata popisa.

"Da li ste spremni, kao premijer i kao predvodnik parlamentarne većine, da uvažite bespogovornne činjenice sa popisa i pokrenete inicijativu i dijalog da se obezbijedi ravnopravnost većinskog, srpskog jezika u Ustavu i zakonima?", pitao je Dobričanin.

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović imao je pitanje za premijera, a u vezi informacija o 44. Vladi.

"Ovom prilikom Vas pitam da mi saopštite informaciju o tačnom nazivu ministarstava, broju ministara/ki, državnih sekretara/ki, sekretara/ki u ministarstvima, broju potpredsjednika/ca, savjetnika/ca i šefova/ica kabineta u 44. Vladi, njihova imena i koliko iznose mjesečna primanje za svakoga od njih pojedinačno sa svim pripadajućim naknadama?", pitao je Abazović.

Druga-posebna sjednica Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja zakazana je za utorak, 29. oktobar.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније