Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

11. 10. 2024. 15:47 >> 15:47

PISALI KLARIĆU

Poslanici opozicije traže informacije i uvid u proces koji je doveo do izbora novog vizuelnog identiteta Skupštine

Šefovi klubova parlamentarne opozicije obratili su se generalnom sekretaru Skupštine Crne Gore Aleksandru Klariću, tražeći informacije i uvid u proces koji je doveo do izbora novog vizuelnog identiteta najvišeg zakonodavnog doma.

“Obraćamo Vam se povodom informacije sa Prve sjednice Drugog redovnog zasijedanja u 2024. godini da je Skupštinautvrdila svoj logotip, sa zahtjevom da nam kao lice koje je shodno članu 28 Poslovnika jedino ovlašćeno da utvrđuje vizuelni identitet i logo Skupštine, date dodatne informacije i uvid u proces koji je doveo do izbora novog vizuelnog identiteta najvišeg zakonodavnog doma. S obzirom na to da ovako važna aktivnost mora biti realizovana u skladu sa Poslovnikom Skupštine i drugim pozitivno pravnim propisima Crne Gore i na transparentan način, što definitivno nije bio slučaj na ovom primjeru, te imajući u vidu istorijski kontekst ove odluke, smatramo da je važno da se poslanicima Skupštine ali i ukupnoj crnogorskoj javnosti, obezbijedite sljedeće informacije o procesu izbora novog logotipa, te stoga zahtijevamo da u najkraćem roku”, naveli su poslanici.

Oni od Klarića traže da objavi Odluku o izboru novog logotipa Skupštine Crne Gore, zajedno sa pratećom konkursnom dokumentacijom.

Traže i da ih informiše kada je raspisan konkurs za izradu idejnog rješenja vizuelnog identiteta, uključujući logotip i amblem Skupštine.

“Da li ste sproveli istovjetnu proceduru kao 30. jula 2021. godine kada ste kao generalni sekretar raspisali prvi konkurs za izradu idejno-grafičkog rješenja zaštitnog znaka Skupštine Crne Gore i njegovu osnovnu primjenu? Molimo vas da nas informišete kada je raspisan konkurs za izradu idejnog rješenja vizuelnog identiteta, uključujući logotip i amblem Skupštine? Koje firme ili pojedinci su učestvovali na konkursu? Ko je pobjednik konkursa, kako je izabran i po kojim kriterijumima? Ko je koncipirao zahtjeve za idejno rješenje vizuelnog identiteta Skupštine Crne Gore, posebno u vezi sa fontom, bojom, motivima itd., i po kojim kriterijumima su ti zahtjevi određeni”, pitaju poslanici.

Kao Generalni sekretar Skupštine sigurni su, kažu, da Klarić jako dobro zna da Zetski dom na Cetinju (sagrađen 1888. godine), autentično simbolizuje parlamentarnu tradiciju Crne Gore, te da su u njemu održana prva zasjedanja Crnogorske narodne skupštine, usvojen je prvi crnogorski ustav 1905. godine i donosili ključni zakoni tadašnje Knjaževine/Kraljevine Crne Gore.

“Upravo ovaj objekat predstavlja rodno mjesto crnogorskog parlamentarizma, dok je Vladin dom, podignut 1910. godine, bio domaćin kasnijih saziva parlamenta do perioda 1918. godine, kada je nezavisnost Crne Gore prekinuta”, ističu poslanici.

S druge strane, naglašavaju, zgrada Zetske banovine (sagrađena 1932. godine), nastala u Kraljevini Jugoslaviji i kao zgrada nema nikakve veze sa izvornom tradicijom crnogorskog parlamentarizma, jer je služila administraciji Zetske banovine, jedne od devet teritorijalnih jedinica stvorenih u okviru Kraljevine Jugoslavije, u kojoj se gubi državnost i nezavisnost Crne Gore.

“Postavlja se pitanje kako se došlo do toga da se zgrada koja simbolizuje uskraćivanje demokratskih prava i samobitnosti Crne Gore, sada najavljuje kao vizuelni simbol i logo Skupštine Crne Gore. Naglašavamo da je od posebne važnosti da Skupština Crne Gore ima vizuelni identitet koji će odražavati njenu bogatu istorijsku i demokratsku tradiciju, te stoga očekujemo Vaš odgovor i odgovarajuću dokumentaciju kako bi javnost bila u potpunosti informisana o ovom procesu”, poručuju Andrija Nikolić – predsjednik Kluba poslanika DPS-a, Miloš Konatar– predsjednik Kluba poslanika URA, Boris Mugoša – predsjednik Kluba poslanika SD-a i Adrijan Vuksanović – predsjednik Kluba poslanika HGI DUA.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније