Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

K. J.

11. 10. 2024. 11:07 >> 11:12
4
Čitaj mi:

Rovčanin

"Saradnja sa DPS-om nemoguća, nećemo se igrati izbornom voljom građana"

Svaki pakt sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) bio bi ne samo iznenađenje već i odricaje vrijednosti od 30. avgusta i nadam se da niko ko je te vrijednosti njegovao neće formirati vlast sa DPS-om, rekao je poslanik Demokratske Crne Gore Nikola Ročvanin u emisiji Link na Radiju Crne Gore.

Na pitanje kada će početi zvanični razgovori oko formiranja vlasti, on je kazao da su prošle dvije nedjelje i kako nalaže demokratska praksa sačekali bi zvanično proglašenje rezultata i onda bi krenuli i zvanični pregovori.

"Građani Podgorice su već ispregovarali vlast i veoma lako i veoma brzo može da se formira vlast. Na lokalnim izborima su odnosi snaga takvi da je blok DPS osvojio oko 38 odsto dok je anti DPS osvojio 62 odsto i može doći brzo do pregovora", kazao je Rovčanin.

Na pitanje novinara kako to da je tako siguran da niko neće sa DPS-om koji je ipak osvojio odličan rezultat na izborima, Rovčanin kaže da bi to bilo veliko iznenađenje.

"Jer svako paktiranje sa DPS-om je odricanje vrijednosti od 30. avgusta i nadam se da onaj ko je bio dio toga, neće se usuditi napraviti takav iskorak i formirati vlast sa njima. U noći slavlja je delegitimisana priča o reformi DPS jer bi ovdje bila direktna saradnja sa Milom Đukanovićem. Kada se analiziraju izborni rezultati više od 30 odbornika je proizašlo iz onih partija i koalicija koje nikad nijesu sarađivali sa DPS-om zato se niko ne može igrati sa izbornom voljom građana", uvjeren je Rovčanin.

Kaže da su slavlja DPS-a usiljena. Na konstataciju novinara da ipak imaju izuzetan rezultat na izborima u Podgorici, Rovčanin odgovara:

"Oni nemaju uporišta u realnosti za takvo slavlje, jedino što su najjača opoziciona partija i ovo je izuzeta rezultat ako će da budu najjača opoziciona partija, ali je to nedovoljno za formiranje vlasti", zaključuje Rovčanin.

Kaže da je stabilnost moguća jedino ako vlast formira anti DPS blok.

"Imamo povećanje penzija i plata i tu se ljudi trebaju okupljati, jer je put trasiran na ozbiljnom temelju. Mi smo napismeno kazali da nema saradnje sa DPS- om i unaprijed je jasno o čemu je riječ. Subjekti koji su se razdvojili od DPS, rekli su da pripadaju njihovom bloku i sa njima nema saradnje takođe", naveo je Rovčanin.

Protiv je, kako kaže, predloga Zakona o stranim agentima, a ZBCG kako navodi to i nije procesuirao u
skupštinsku proceduru već je to samo predlog.

"Drugim zakonima se definiše borba protiv špijunaže. Te odrednice su suvišne. Takođe, dio NVO sektora  to ne podržava i oni imaju svoju ulogu u društvu i to treba da se poštuje", rekao je Rovčanin.

Kaže da koaliciona vlast funkcioniše tako što ne moraju svi sve da podrže svaki predlog, te da to svakako neće uzdrmati vlast.

"To je samo na novu ideje izloženo u javnosti. Vlada i parlamentarna većina su stabilne. DPS to možda ne smatra, ali oni imaju zadatak da traže vanredne parlamentarne izbore. Nema ništa od vanrednih parmalentarnih izbora i nema osporavanja uspjeha koje smo postigli", zaključio je Rovčanin.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније