Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.B.

09. 10. 2024. 19:48 >> 20:04

CeMI

Prijedlog zakona o stranim agentima usmjeren na slabljenje NVO sektora

Prijedlog zakona o stranim agentima dio je smišljene strategije usmjerene na slabljenje nevladinog sektora, kao jednog od ključnih branika protiv korupcije i zloupotrebe moći, i prvi korak ka sužavanju i gušenju građanskih prava i sloboda, ocijenjeno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Oni su reagovali prijedlog koalicije Za budućnost Crne Gore koja je danas predložila hitno usvajanje zakona o stranim agentima.

"Oni koji pažljivije prate međunarodna politička dešavanja odmah će prepoznati da je ovaj prijedlog inspirisan kontroverznim zakonima usvojenim u Rusiji, Bjelorusiji i drugim državama pod autokratskim režimima", kaže se u saopštenju koje potpisuje šef Pravnog odjeljenja CeMI-ja Vladimir Simonović.

Smatra da bi bilo naivno pomisliti da je ovakav prijedlog slučajan, pohvaljujući poslanike i članove Vlade koji su to prepoznali, i koji su ovaj predlog u startu odbacili, "pokazujući na taj način političku zrelost i privrženost evropskim vrijednostima".


"Što se tiče predlagača zakona i onih koji ga podržavaju, pozivam ih da dođu u neku od država u kojima su usvojeni slični zakoni i iz prve ruke vide efekte politike za koju se zalažu. Neka vide kako građani, pod prijetnjom represivnih mjera, strahuju da razgovaraju s novinarima, da iznose svoje političke stavove ili da učestvuju u aktivnostima koje kritikuju vlast", naveo je Simonović.

Kazao je da je ova atmosfera straha i autocenzure direktna posljedica zakona koji ciljano guše djelovanje civilnog društva.

"Ali pretpostavljam da oni to itekako dobro znaju", zaključio je Simonović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније