Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M./M.M.LJ. [ Mina ]

08. 10. 2024. 14:07 >> 14:19
Čitaj mi:

Jakov Milatović

Evropska unija nije potpuna bez zemalja Zapadnog Balkana

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je na konferenciji za medije u Tivtu da je usvojena Deklaracija na Samitu lidera Brdo-Brioni procesa. Kaže da pristupanje EU nije samo potreba i deklarisani cilj, već geopolitički i moralni imperativ.

"Želim da se zahvalim svim zemljama ovog procesa na konstruktivnoj atmosferi. Promovisanje dijaloga uvijek je dio rješenja, stoga mi je čast što sam domaćin Samita lidera Brdo-Brioni procesa. Samit je bio još jedna prilika da ponovimo jedinstvenu poruku, zajedničku svim nama, da je naš prostor prostor zajedničkih vrijednosti, mira i prosperiteta i da EU nije cjelovita bez zemalja Zapadnog Balkana“, istakao je Milatović.

Istakao je da se mir i bezbjednost nikada ne mogu uzeti zdravo za gotovo, i istakao da je Samit uvijek dobra prilika da se razgovara i onim stvarima o kojima možda ne mislimo na isti način. 

"Dugotrajna stabilnost podrazumijeva dobrosusjedske odnose", istakao je Milatović.

Istakao je da Crna Gora jeste, i uvijek će biti zemlja posvećena regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović istakao je da ovaj Samit oblik komunikacije među državama od kojih neke nemaju ni međusobno priznanje.

"Evropska unija je jedan veliki i inertan sistem. Hrvatska i Slovenija su tu uspjele ući, i imamo korist od toga, ali ja u tome ne viudim ideologiju niti domovinu. Ali moja domovina je Hrvatska. Budemo li ovoliko čekali koliko čekamo, države će izgubiti strpljenje. Crna Gora kao država priznata od svih, Kosovo koje nije priznalo pet država evropskih, i više od toga", istakao je on.

Milanović je istakao da Evropska unija pokazuje inertnost i nesposbnost u igri sa Amerikom, ali i zemljama Briksa.

"Moramo ohrabrivati Crnu Goru", naveo je on.

Predsjednica Slovenije Nataša Pirc istakla je da Crna Gora ima najveći potencijal za prijem  Evropsku uniju, a najmanje šanse za to, prema njenim riječima, ima Kosovo.

Na plenarnoj sjednici na Samitu lidera Brdo-Brioni procesa, razgovaralo se o unapređenju saradnje država Zapadnog Balkana sa zemljama članicama Evropske unije (EU).

Na plenarnoj sjednici, pored domaćina samita crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića, učestvuju predsjednici Albanije i Hrvatske, Bajram Begaj i Zoran Milanović, predsjednice Kosova, Slovenije i Sjeverne Makedonije, Vjosa Osmani, Nataša Pirc Musar i Gordana Siljanovska Davkova.

Sjednici prisustvuju i članovi predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, Željka Cvijanović i Željko Komšić.

Dolazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića očekuje se kasnije.

Početak ovogodišnjeg Samita obilježen je tradicionalnim kolom Bokeške mornarice, na Trgu od oružja u Kotoru.

Milatović je ranije poručio da je Samit prilika za unapređenje dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, kao i intenziviranje strateškog dijaloga između EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Proces Brdo-Brioni zajednička je slovenačko- hrvatska inicijativa pokrenuta 2010. godine, osnovana radi jačanja uzajamnog povjerenja i pomoći zemljama Zapadnog Balkana na putu ka EU.

Članovi inicijative su, pored Crne Gore, i Srbija, Albanija, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Kosovo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније