Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 09. 2024. 11:32 >> 11:32
1

FILIP IVANOVIĆ

Crna Gora primjer zemljama Zapadnog Balkana

Na marginama 79. zasijedanja generalne debate Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove Filip Ivanović sastao se 25. septembra 2024. sa Aleksandrom Kasanofom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan.

Ivanović je uputio čestitke sagovorniku povodom stupanja na dužnost i izrazio zadovoljstvo zbog mogućnosti da se već do kraja tekuće godine razmotre konkretni modaliteti za dalje jačanje međudržavnih odnosa.

"Naglasio je da Crna Gora posebnu pažnju posvećuje razvoju odnosa sa SAD, kako bilateralno, tako i kroz formate kojima se jača savezništvo i partnerstvo dvije države. U tom smislu Ivanović ponovio je spremnost Crne Gore da u narednom periodu još intenzivnije radi na privlačenju investicija iz SAD, uz jačanje političkog dijaloga i shodno tome, potpisivanju relevantnih bilateralnih sporazuma", navodi se u saopštenju. 

Aleksandar Kasanof, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan, naglasio je da SAD cijeni odnose sa Crnom Gorom i smatra je važnim partnerom u regionu Zapadnog Balkana. SAD su čvrsto opredijeljeni da jačaju savezničke i partnerske odnose sa Crnom Gorom, kako bilateralno tako i kroz druge vidove saradnje, uključujući multilateralne organizacije.

Kasanof je, takođe, istakao da SAD daju punu podršku proširenju Evropske unije, pri čemu Crnu Goru vide kao najnaprednijeg kandidata za članstvo u Uniji. Članstvom u EU, dodao je Kasanof, odnosi SAD i Crne Gore postaće još snažniji i dinamičniji. 

Ivanović je učestvovao 25. septembra 2024. na otvorenoj debati Savjeta bezbjednosti na visokom nivou.

Tema otvorene debate bila je „Liderstvo za mir: ujedinjeni u poštovanju Povelje Ujedinjenih nacija, u potrazi za bezbjednijom budućnošću“. Navedeni sastanak je organizovala Slovenija, u svojstvu predsjedavajuće države Savjetom bezbjednosti za septembar 2024.

U svom izlaganju Ivanović se osvrnuo na aktuelno stanje u svijetu, ističući da broj konflikta raste, što direktno pogađa aktuelni međunarodni poredak i multilateralizam.

"Crna Gora čvrsto vjeruje da je sistem koji se temelji na pravilima Ujedinjenih nacija preduslov za dugotrajni mir i razvoj. U tom kontekstu, apelovao je na sve države članice da rade na jačanju poštovanja Povelje Ujedinjenih nacija i multilateralizma, jer će se samo na taj način moći osigurati pravedniji, demokratskiji i održiviji svjetski poredak", kaže se u saopštenju.

Tokom izlaganja potpredsjednik Ivanović je pozvao sve stalne članice Savjeta bezbjednosti da se uzdrže od korišćenja veta za predloge koji mogu da utiču na sprječavanje ili zaustavljanje sukoba. Put naprijed temelji se samo na međusobnom poštovanju, povjerenju i konsenzusu, zaključio je svoje obraćanje potpredsjednik Ivanović.

 Filip Ivanović - Žozep Borelj 

Na sastanku je bilo riječi o pregovaračkom procesu država kandidata i potencijalnih kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, pri čemu je istaknut napredak koji je u toku ove godine zabilježila Crna Gora.

Borelj je dodao da se Evropska unija sprema za novo proširenje i da je želja Evropske komisije da do toga i dođe.

Potpredsjednik Ivanović je upoznao prisutne zvaničnike o aktuelnom momentu Crne Gore u procesu evropskih integracija i zahvalio Borelju na podršci koju pruža Crnoj Gori.

"Uspjehe koje Crna Gora bilježi u pregovaračkom procesu po novoj metodologiji Evropske komisije, služi kao dobar primjer ne samo za države Zapadnog Balkana već i za samu Evropsku komisiju, jer se time nova metodologija pokazuje kao pouzdan put koji vodi ka proširenju Unije", naglasio je Ivanović.

Pored Ivanovića, sastanku su prisustvovali i lideri država Zapadnog Balkana, te Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za dijalog između Beograda i Prištine.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније