Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

16. 09. 2024. 13:36 >> 13:34
1
Čitaj mi:

MILATOVIĆ - KOVER

"Mađarska snažno podržava ubrzanje evropskog puta CG"

Mađarska je snažan prijatelj evropskoj perspektivi Crne Gore, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na sastanku sa predsjednikom Skupštine Mađarske Laslom Koverom.

Na sastanku je ocijenjeno da dvije države grade sadržajno prijateljstvo na bilateralnom planu, savezničku saradnju u okviru NATO-a, dok je Mađarska jedan od najdosljednijih promotera politike proširenja na Zapadni Balkan.

“Znamo da je Mađarska snažan prijatelj evropskoj perspektivi Crne Gore. Zahvaljujemo na svemu što ste uradili kada je u pitanju naše članstvo u NATO-u i ne sumnjamo da ćete istu ulogu imati i kada je u pitanju naše članstvo u Evropskoj uniji. Očekujemo da će se do kraja ove godine, tokom predsjedavanja Mađarske Savjetom EU, organizovati međuvladina konferencija na kojoj će Crna Gora posle nekoliko godina pauze, konačno nastaviti sa zatvaranjem pregovaračkih poglavlja”, poručio je Milatović.

On je posebno istakao značaj ekonomske saradnje između dvije zemlje.

“Posljednjih godina Mađarska je preuzela ulogu važnog ekonomskog činioca u regionu Zapadnog Balkana, u našoj zemlji u oblastima telekomunikacija, bankarstva i turizma. Mađarske investicije su značajne za crnogorsku ekonomiju i u narednom periodu treba dodatno produbiti ekonomsku saradnju”, kazao je Milatović.

Kover je ocijenio da su odlični odnosi dvije zemlje priznanje posvećenog zajedničkog rada sa ciljem evropske integracije Crne Gore. Saopštio je da članstvo u Uniji nije samo cilj već i važno sredstvo s aspekta ostvarenja nacionalnih interesa, i da sa velikim očekivanjima gleda na učlanjenje Crne Gore.

Dodao je kako je to važno za zemlje kandidate tako i članice EU u kontekstu bezbjednosti i stabilnosti dok, kazao je, ekonomski potencijal regiona može biti dalji pokretač ekonomskog razvoja Unije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније