Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ Portal RTCG ]

13. 09. 2024. 16:28 >> 16:31
Čitaj mi:

PREDSJEDNIK CRNE GORE

Milatović: Ulazak Crne Gore u EU do 2028. godine realan cilj

Naš cilj da Crna Gora postane članica Evropske unije do 2028. godine je ambiciozan, ali i veoma realan, poručio je predsjednik države Jakov Milatović na sastanku sa članovima Radne grupe Savjeta EU za proširenje (COELA) koji borave u dvodnevnoj radnoj posjeti našoj zemlji.

Milatović je u razgovoru sa diplomatama iz 27 država članica razmijenio mišljenja o napretku koji je Crna Gora ostvarila u pregovaračkom procesu i daljim obavezama usmjerenim na završetak procesa i pristupanje EU.

On je kazao da je evropska integracija Crne Gore priča veća od same zemlje, svjetlo na kraju tunela i pozitivan signal za zemlje regiona da je proces pristupanja moguć.

Istakao je da je u aktuelnom geopolitičkom trenutku proces proširenja EU važan za bezbjednost samog kontinenta i da Crna Gora treba da iskoristi šansu i “otvoreni prozor” u Briselu, sprovede neophodne reforme i postane 28. država članica Unije.

Podsjetio je da u tom kontekstu naša zemlja ima komparativnu prednost imajući u vidu njenu veličinu, činjenicu da je članica NATO-a, ekonomski najnaprednija, da već koristi euro kao valutu, usklađuje zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku sa EU, da je otvorila pregovore u svim poglavljima, zatvorila tri, a do kraja godine očekuje zatvaranje još 4 poglavlja.

Milatović je evropske integracije nazvao “glavnim pokretačem reformi u zemlji”, i kazao da je cilj postići istinsku demokratiju uz punu političku i institucionalnu stabilnost. Kao izazove je označio oblast vladavine prava, reformu javne uprave i
strukturne reforme u oblasti ekonomije.

Ukazao je da kvalitet usvojenih zakona ne prati zahtjevnu dinamiku EU pregovora, i da je proces njihovog donošenja često netransparentan i neinkluzivan, zbog čega je iskoristio svoju ustavnu nadležnost i dio vratio Parlamentu na ponovno odlučivanje.

“Današnji sastanak vidim kao prirodni nastavak intenzivnog političkog dijaloga sa EU na najvišem nivou, koji dolazi nakon mog nedavnog susreta sa novoizabranom predsjednicom Evropske komisije gospođom Fon der Lajen. Ovo je prilika da ponovim, sa pozicije Predsjednika Crne Gore, svoju maksimalnu i nepokolebljivu posvećenost EU agendi i pregovorima o pristupanju i prilika da još jednom izrazim očekivanje da će tokom mandata novoformirane EK politika proširenja, kao najuspješnija politika EU, ostati u vrhu agende”, saopštio je Milatović.

Predstavnici država članica EU ocijenili su da je dobijanje pozitivnog IBAR-a i mogućnost zatvaranja novih pregovaračkih poglavlja do kraja godine važan korak za Crnu Goru, koju vide kao uzor drugim zemljama kandidatima u procesu pristupanja.

Oni su iskazali punu podršku ubrzanju reformi kako bi naša zemlja ispunila sve obaveze i postala sljedeća članica EU, i istakli da Crna Gora može računati na nastavak finansijske, tehničke i ekspertske pomoći na tom putu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније