Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

13. 09. 2024. 10:20 >> 10:22
3

DANAS

BS predala u skupštinsku proceduru Predlog Rezolucije o genocidu u Šahovićima

Klub poslanika Bošnjačke stranke (BS) predao je danas u skupštinsku proceduru Predlog Rezolucije o genocidu u Šahovićima. Navedeni prijedlog potpisalo je svih šest poslanika BS.

Predlog Rezolucije o genocidu u Šahovićima, iniciran je od strane Odbora za obilježavanje stogodišnjice genocida u Šahovićima, na čijem su čelu reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat ef. Fejzić (predsjednik) i akademik Šerbo Rastoder (potpredsjednik).

“Istinskog suočavanja s prošlošću nema dok se ne bude govorilo o svim zločinima koji su se desili i koji opterećuju prosperitetniju budućnosti za sve naše građane. Preduslov za bolje odnose jeste utvrđivanje odgovornosti i jasna osuda svih tih zločina.

Pokolj koji se dogodio u Šahovićima, i to u mirnodopskom periodu, za svakog Bošnjaka je jedna velika rana i bol, koja je svježa i danas, 100 godina nakon tog zločina i svakako da zaslužuje da se ovo društvo prema njemu jasno odredi, da dobije obilježje, ali i da dobije svoje mjesto u kolektivnom učenju i pamćenju svih građana Crne Gore, kao izraz civilizacijskog odnosa prema ovom zločinu, ovakvim zločinima uopšte, ali i iz pijeteta prema žrtvama i poštovanja prema njihovim porodicama i potomcima.

Očekujemo od kolega poslanika iz drugih političkih partija da se odgovorno odnesu prema ovom pitanju i podrže navedenu Rezoluciju. Ove godine se upravo obilježava stogodišnjica genocida i vjerujemo da je krajnje vrijeme da se, na bazi nespornih istorijskih činjenica, institucionalno osudi pokolj u Šahovićima.

Bošnjačka stranka, kao legitimni predstavnik bošnjačkog naroda u Skupštini Crne Gore, zastupa prije svega interes bošnjačkog naroda koji nam je na posljednjim izborima ukazao visoko povjerenje podrške i dao mandat da ga politički zastupamo u Crnoj Gori, ali i cijeneći interes bošnjačkog naroda u širem kontekstu, istrajaće u namjeri da navedena rezolucija dobije potrebnu većinu, jer smatramo da nema istinskog suočavanja s prošlošću dok se jasno ne osude i institucionalno ne dobiju adekvatno mjesto u udžbenicima istorije zločini poput strašnog pokolja u Šahovićima”.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније