Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.B.

11. 09. 2024. 13:21 >> 13:51
1
Čitaj mi:

KAKO JE I NAJAVIO

Milatović vratio Zakone o PDV-u i akcizama

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je, kako je i najavio, vratio danas Skupštini na ponovno odlučivanje Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

Kada je u pitanju Zakon o izmjenama i dopunama zakona o PDV-u, u obrazloženju se navodi da predložene zakonske izmjene podižu sniženu stopu PDV-a na 15% za određene proizvode i usluge iz sektora turizma, kulture i umjetnosti. Takođe, zakon predviđa naplatu PDV-a na uvoz pošiljki neznatne vrijednosti, do iznosa od 75 eura.

„Smatram da povećanje stope PDV-a može dodatno doprinijeti rastu cijena, čime bi se pojačali inflatorni pritisci na crnogorsku ekonomiju. Nastavak povećanja cijena će dodatno narušiti životni standard građana, koji su već suočeni sa ekonomskim izazovima i rastućim troškovima. Ovakva mjera može imati i negativne efekte na sektor turizma, smanjujući njegovu konkurentnost i obim transakcija u tom ključnom sektoru naše privrede. Pored toga, povećanje cijena u oblastima obrazovanja i kulture može umanjiti pristup ovim uslugama, što bi potencijalno dovelo do povećanja socijalne nejednakosti“, poručio je predsjednik Milatović.

Kada je u pitanju Zakon o izmjenama i dopunama zakona o akcizama, u obrazloženju se navodi da se ovim Zakonom predlaže uvođenje akcize za mirna vina na 25 eura po hektolitru, uz umanjenje od 50% za male proizvođače vina koji u komercijalne svrhe proizvode do 1.000 hektolitara vina godišnje. Ocijenjeno je da na taj način Vlada Crne Gore direktno ugrožava konkurentnost domaćih proizvođača vina, uključujući nacionalnu kompaniju „Plantaže“, koja je jedan od ključnih privrednih subjekata u vinarskom sektoru.

„Smatram da je protivno društvenom interesu donošenje odluka koje negativno utiču na domaću proizvodnju i favorizuju uvoz. Umjesto toga, prioritet mora biti zaštita i podrška domaćim proizvođačima, kako bismo osigurali njihovu konkurentnost i očuvali radna mjesta, te smanjili zavisnost naše zemlje od uvoza. Podrška domaćoj proizvodnji, a naročito kompanijama od nacionalnog značaja poput „Plantaža“, ali i cijelom ekosistemu malih proizvođača vina, ključna je za očuvanje proizvodne baze naše ekonomije, bolju pokrivenost uvoza izvozom i obezbjeđenje održivog rasta“, stoji u obrazloženju.

Predsjednik Crne Gore danas je potpisao i Zakon o izmjeni i dopuni zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem, Zakon o izmjeni zakona o visokom obrazovanju, Zakon o otpisu kamate na dospjele poreske obaveze, Zakon o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dobit pravnih lica, kao i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dohodak fizičkih lica.

Podsjećaju u saopštenju da je Milatović u ponedjeljak vratio Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, jer „ugrožava stabilnost fonda PIO i ruši sistem međugeneracijske solidarnosti građen decenijama.“

„Ovdje se ne radi o politici, već o budućnosti ljudi koji su cijeli svoj radni vijek posvetili ovoj zemlji. Poslanici moraju shvatiti težinu ove odluke – oni će biti odgovorni za minus u fondu PIO i smanjenje penzija budućih penzionera. Posebno zabrinjavajuća je činjenica da se 5,5% bruto plate, što je skoro 150 miliona eura, uzima od plata radnika iz Fonda PIO i preusmjerava krupnom kapitalu, koji u ovom trenutku bilježi rekordne profite“, kazao je Milatović.

On je u ponedjeljak potpisao Zakon o radu i naglasio da je jasno da je Vlada iznevjerila očekivanja preko 100 hiljada radnika kojima je obećana minimalna zarada od 700 eura u trenutku kada se suočavaju sa velikim urušavanjem životnog standarda.

“Ipak, smatram da je neophodno pokazati odgovornost, kako bi se makar malo ublažili efekti rekordne inflacije i narušene kupovne moći velikog broja naših građana. Apelujem na Vladu Crne Gore da hitno predloži jasnu i pravednu formulu za obračun minimalne zarade, koja će pratiti povećanje rasta cijena i potrošačke korpe. Na taj način ćemo u budućnosti spriječiti manipulaciju zaradama u svrhu prikupljanja političkih poena“, poručio je predsjednik Milatović.

On je prije dva dana potpisao i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o budžetu Crne Gore za 2024. godinu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније