Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

K. J.

10. 09. 2024. 14:38 >> 14:38

Spajić – Tajani

Savršen termin za ulazak Crne Gore u EU je 2028. godina

Italija će biti veliki promoter proširenja Evropske unije i puna podrška Crnoj Gori na integracionom putu, ali i ekonomski partner, ocijenjeno je tokom sastanka predsjednika Vlade Milojka Spajića i potpredsjednika Vlade Italije Antonija Tajanija.

Dvije države, piše u saopštenju, imaju istorijski dobre bilateralne odnose, ali u presudnom momentu za Crnu Goru na putu ka Evropskoj uniji, Italija će dati još jaču podršku.

„Poruka je vrlo jasna. Za Italiju je ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU politički prioritet i spremni smo da damo punu podršku vašoj evropskoj integraciji. Smatramo da je moguće da 2028. Crna Gora uđe u EU i da to je savršen termin. Promovisaćemo ideju proširenja i na svaki način pomoći“, istakao je Tajani.

Spajić je naglasio da je zbog istorijske bliskosti i kulturoloških sličnosti Italija, koja će u prvoj polovini 2028. predsjedavati Evropskom unijom, jedan od najvažnijih partnera Crne Gore. 

Uz podršku na planu integracija, jačanja administracije, borbu protiv kriminala i korupcije (već počela saradnja sa Guardia di finanza), posebno je na sastanku potenciran prostor za jačanje ekonomskih veza.

„Želimo daleko jaču ekonomsku saradnju i mislim da postoji mnogo prostora da se ona unaprijedi. Energetska povezanost uspostavljena podmorskim kablom, odlična je osnova za razvoj saradnje u toj oblasti. Takođe postoji velika prilika za zajedničko djelovanje u velikim infrastrukturnim projektima, koji počinju da se rade u Crnoj Gori. Oblasti, koje donose prostor za saradnju su još turizam i poljoprivreda, a iskustvo i znanje italijanskih malih i srednjih preduzeća može ključno uticati na razvoj naših kompanija“, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Na sastanku je konstatovano da su politička stabilnost i predvidivost za naredni period ključni za dolazak velikih kompanija.

U kontekstu jačanja ekonomske saradnje dogovorena je organizacija biznis foruma, kao i dolazak predstavnika italijanskih kompanija u studijsku posjetu Crnoj Gori.

Sastanku u Vili Gorica prisustvovali su i potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove Filip Ivanović, ambasadorka Crne Gore u Rimu Milena Šofranac Ljubojević i ambasadorka Republike Italije u Podgorici Andreina Marsela. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније