Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

K. J.

09. 09. 2024. 17:10 >> 17:11
Čitaj mi:

rade na razvoju bijelog polja

Gorčević: Nastavićemo da podržavamo projekte na lokalnom nivou

Ministarstvo evropskih poslova će nastaviti da podržava projekte na lokalnom nivou, posebno kroz prekograničnu saradnju i dalji razvoj infrastrukture. Potrebna nam je veća vidljivost evropskih projekata i bolja komunikacija između lokalnih samouprava i ministarstava, kako bismo efikasno odgovorili na potrebe građana Bijelog Polja, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević tokom posjete tom gradu.

Na sastanku sa predsjednikom Opštine Petrom Smolovićem i njegovim saradnicima, razmijenjena su mišljenja u vezi sa aktuelnom projektima i planovima za dalji razvoj Bijelog Polja. Sagovornici su razgovarali o mogućnostima za povlačenje novih sredstava za projekte u oblasti životne sredine, koji se odnose na završetak kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, uspostavljanje Reciklažnog centra i regionalne deponije.

Predsjednik Opštine Smolović je izrazio zadovoljstvo zbog značajnih EU projekata koji su realizovani na teritoriji te opštine, uključujući investicije od preko 6,5 miliona eura, od kojih su 4 miliona za infrastrukturu, a ostalih 2,5 miliona za realizaciju prekograničnih projekata. On je iznio mogućnosti za investiranje u toplifikaciju grada, razvoj planinskog turizma, kao i tehničke podrške farmerima za diversifikaciju sireva.

“Naš cilj je da Bijelo Polje postane turistički centar, posebno kroz razvoj zimskog turizma i kroz promociju kulture i tradicije”, kazao je Smolović.

Tokom posjete Bijelom Polju, ministarka Gorčević je, zajedno sa ministarkom rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga Naidom Nišić, ambasadorkom Francuske u Crnoj Gori An Mari Maske i šeficom političke sekcije u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Laurom Zampeti, posjetila Dnevni centar za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju i Osnovnu školu „Pavle Žižić“, u Njegnjevu.

Direktor Dnevnog centra za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju Tisa, Ensad Omerović je kazao da taj centar predstavlja sveobuhvatan servis zaštite djece sa smetnjama u razvoju, da je njegove usluge do sada koristilo više od 120 djece sa smetnjama u razvoju, a da ih trenutno koristi 42 djece.

“Zahvaljujući EU projektima, a posebno prekograničnom Programu Srbija – Crna Gora, JU Centar Tisa je unaprijedio svoje usluge da možemo reći da imamo najbolju i najsavremeniju opremu za rad sa djecom sa smetnjama u razvoju. Kroz projekte EU napravili smo hidromasažni bazen, slanu sobu, opremili kabinet sa neurofeedback opremom, opremili kabinet sa asisitivnom tehnologijom, povećali broj radnookupacionih radionica, pokrenuli pilot projekat „Druga smjena“ sa korisnicima preko 27 godina, dodatno opremili salu za fizioterapiju i pokrenuli program podrške roditeljima”, kazao je Omerović.

Prilikom posjete Osnovnoj školi „Pavle Žižić“ u Njegnjevu, ministarka Gorčević je uručila donaciju Ministarstva evropskih poslova – 8 kompleta lektira za sve razrede osnovne škole (od prvog do devetog razreda), kao i pet enciklopedija. Ovu donaciju omogućio je Interreg IPA program Južni Jadran, koji kofinansira Evropska unija.

“Jedan od specifičnih ciljeva ovog programa saradnje između Italije, Albanije i Crne Gore je i jednak pristup obrazovanju za sve, pa je ova donacija korak u tom pravcu. Vjerujem da će knjige biti od velikog značaja kako za nastavni proces tako i za sam razvoj učenika, posebnu u vremenima kada sve manje čitamo”, istakla je Gorčević.

Direktor škole Danijel Veličković se zahvalio Ministarstvu evropskih poslova i ministarki Gorčević na vrijednoj donaciji.

“Znanje je najvrednija i nezamjenjiva moć. Ovom donacijom našim mališanima je knjiga postala mnogo dostupnija, a mi odlično znamo da ulaganje u znanje znači ulaganje u našu budućnost”, kazao je Veličković.

Na Tribini ,,Članstvo Crne Gore u EU – bliska budućnost ili nedosanjani san” koju su organizovale NVO Bjelopoljski demokratski Centar i NVO Multimedijal Montenegro, predstavljeni su rezultati istraživanja “Stavovi mladih iz Bijelog Polja i Berana o procesu pristupanja Crne Gore EU”.

Predstavljajući rezultate istraživanja, direktor NVO “Multimedijal Montenegro” Željko Đukić je kazao da je istraživanjem obuhvaćeno 633 mladih ispitanika, te da je ono pokazalo da 79,6 odsto mladih podržava članstvo Crne Gore u EU.

On je rekao da se glavna očekivanja mladih od procesa evropske integracije odnose na povećanje ekonomskog rasta, smanjenje nezaposlenosti, poboljšanje obrazovnog sistema, jačanje vladavine prava i povećanje stranih investicija.

Izvršni direktor NVO Bjelopoljski demokratski centar, Zdravko Janjušević je kazao da se evropske integracije podjednako odnose na Bijelo Polje i na Rožaje, na Gusinje i na Podgoricu, kao i na Budvu i na Ulcinj, te da je u proces važno uključiti ljude sa svih nivoa.

„Svjesni smo činjenice da realizacijom jednog projekta ne možemo riješiti probleme sa kojima se suočavavamo i ispuniti obaveze koje od nas zahtijevaju evropski partneri, ali možemo informisati građane i približiti im proces integracija. Neophodno je uključiti NVO sa lokalnog nivoa u proces integracija čime osnažujemo i stvaramo neprocjenjiv kapital za buduće generacije”, kazao je Janjušević.

Ambasadorka Fransuske An Mari Maske je izrazila zadovoljstvo što je, na poziv ministarke evropskih poslova, danas posjetila Bijelo Polje u cilju promovisanja evropskog puta Crne Gore na svim nivoima. Ona je ukazala na koristi od pristupanja EU, perspektive bilateralne saradnje i učešče u postojećim evropskim projektima

Gorčević je kazala da je raduje visoka podrška mladih članstvu Crne Gore u EU.

“To je ohrabrenje i podsticaj za Vladu, pregovaračku strukturu i administraciju da još bolje radimo na reformama kako bismo unaprijedili sve one segmente na koje su ukazali mladi ljudi u ovom istraživanju i koji su važni koji su važni svim građankama i građanima Crne Gore. Dakle, bolji uslovi obrazovanja, veće mogućnosti za usavršavaja u inostranstvu, smanjena nezaposlenost i evropski standardi u svim oblastima garant su boljeg života i zato ćemo dati sve od sebe da ispunimo naše obećanje da ćemo do 2026. zatvoriti sva poglavlja, a 2028. postati sljedeća članica EU”, kazala je Gorčević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније