Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V.

16. 08. 2024. 14:37 >> 14:37

GI "21 MAJ"

"Neophodne snage koje će predstavljati otklon od politika i partija novog i starog režima"

Crnoj Gori je dugoročno potrebna društvena i politička alternativa, ocijenili su iz Građanske inicijative (GI) “21. maj”.

Ističu da su neophodne snage koje će predstavljati otklon od politika i partija novog i starog režima.

“Potrebna je konkurencija koja će nagovijestiti izlaz iz crnogorskog začaranog kruga i suprostaviti se iskompromitovanim novorežimskim partijama i atrofiranim starorežimskim strankama. Ovdje se radi o nekalkulantskoj alternativi oslonjenoj na provjerene, poznate i kredibilne ličnosti koja će biti posvećena prozapadnom i otvorenom društvu i državnoj politici utemeljenoj na lijevim, liberalnim, etičkim i sekularnim idejama”, naveli su iz GI “21.maj”.

 Kažu da je novorežimska politika zasnovana na nesuverenoj vlasti, ekonomskom populizmu, partitokratiji, klerikalnom velikosrpstvu i deklarativnoj proevropskoj politici.

Nasuprot njoj, dodaju u saopštenju, stranke starog režima predstavljaju se kao državotvorne, građanske i prozapadne, “ali i dalje ne pokazuju želju da naprave odlučujući politički i kadrovski otklon od sopstvenog kompromitujućeg nasljeđa”.

“Naime, neuvjerljivo je kada našminkani DPS i njegovi sateliti deklamuju o vladavini zakona i održivoj ekonomiji pritom ne odričući se svoje presudne uloge u ruiniranju pravnih institucija i podsticanju ekstraktivne privrede upakovane u predatorski kapitalizam i korupcionaško lično bogaćenje. Tako da kada neko kritikuje alternativu novom ili starom režimu onda znajte da se radi o apologetama vladajućeg političkog cirkusa ili advokatima Đukanovićeve politike. Pritom, treba imati u vidu činjenicu da gnjile ponude obuhvataju i Abazovićevu grupu koja se “proslavila” po prevarantskim akcijama, služenju SPC i interesima Vučićevog režima, baš kao i Milatovićevo “buđenje” zasnovano na dezorijentisanom otpadništvu od PESa. Očigledno je da budućnost ima smisla samo u građenju alternative sadašnjoj malignoj političkoj klasi i GI “21.maj” biće promoter i pristalica takvog rješenja”, zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније