Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M. [ Portal RTCG ]

13. 08. 2024. 15:45 >> 15:45
Čitaj mi:

Branka Marković

"Zakon koji je Jelušić promovisala osušio mnogo grana u prosvjeti"

Branka Marković poslanica PES-a, reagovala je na saopštenje članice Glavnog odbora Građanskog pokreta URA i bivše poslanice u Skupštini Crne Gore Božene Jelušić, koja je kazala da obrazovni sistem Crne Gore treba da predvodi najbolji nastavni kadar, a ne partije i njihovi aparatčići.

"„Meritokratija“ gospođe Božene Jelušić i Zakon koji je zastupala, omogućili su pojedinim školskim odborima da funkcionišu po sistemu „moja škola – moj zakon“. Ne samo da se nisu poštovali zakoni, već se zbog propusta u radu direktori nisu ni smjenjivali, naprotiv - nagrađivani su ponovnim izborom. Zato gospođi Boženi Jelušić smeta što je PES predložio zakonske promjene da na tako odgovornu funkciju dođu stručni i najbolji", istakla je Markovićeva.

Dodaje da Jelušićeva zaboravlja da pamti crnogorska javnost kada je, za državnog sekretara u Ministarstvu prosvjete, izabrana gospođa Milijana Vukotić – Jelušić, supruga njenog sina, iako nije imala nikakvih dodirnih tačaka sa prosvjetom.

"Toliko o takozvanoj meritokratiji i decentralizaciji na URA - Boženin način. Građani su već upoznati da predloženi Zakon garantuje izbor budućih direktora koje ne preporučuje partijska knjižica, već znanje i iskustvo. Konačno, šansu dobijaju stručni i profesionalni, upravo oni koji će dati puni doprinos unapređenju obrazovnog sistema", kaže se u saopštenju.

Dodaje da će se predlozenim izmjenama i dopunama Opsteg obrazovanja o obrazovanju, direktori škola birati na osnovu jasno definisanih kriterijuma, tako što će se svi kandidati za direktore pred komisijom polagati pismeni i usmeni dio testa, a oni sa najvećim brojem bodova, polagaće i usmeni intervju. Nakon svega se formira lista od tri najbolja kandidata, i za direktora se bira prvi s liste. Dakle, bira se najbolji, onaj koji je pokazao najviše znanja, iskustva, spremnosti i sposobnosti", pojašnjava ona.

Kaže i da gospođa Jelušić tvrdi da su tromesječja bila "dobro iznuđeno rješenje" kako bi se natjerali svi mi u prosvjeti da radimo?

"Daje sebi za pravo da vrijeđa prosvjetne radnike koji su bili preopterećeni nepotrebnom administracijom, umjesto da to vrijeme posvete učenicima. Nastava će ubuduće biti kvalitetnija, biće više vremena za utvrđivanje i provjeru stečenih znanja, djeca će biti motivisanija da uče i postižu bolje ocjene. Niko ne može osporiti da je za nekoliko mjeseci udaren temelj zdravog Obrazovnog sistema, na kojem svi zajedno možemo graditi zdravo i savremeno društvo", navodi se u saopštenju.

Markovićeva tvrdi da izmjenama Zakona o obrazovanju PES želi da zaštiti integritet resornog ministarstva i prosvjetnih radnika, za dobrobit učenika i njihovog obrazovanja.

"Instruisana ogalašavanja i već isprobana podmetanja odavno su prepoznata matrica URA "meritokratije" kojima više niko ne vjeruje pa ni oni sami. Imamo apsolutno povjerenje građana jer rezultati govore o nama i tim putem nastavljamo", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније