Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

11. 08. 2024. 08:15 >> 08:11
Čitaj mi:

osvrt

Svjedok sedmice: Miloš Vukčević

Pročitajte šta je obilježilo sedmicu za nama iz ugla advokata i redovnog profesora na Pravnom fakultetu Univerziteta Mediteran, Miloša Vukčevića.

Ponedeljak, 5. avgust

Početak nedelje obilježila je informacija da je prosječa neto zarada u Srbiji ponovo veća nego u Crnoj Gori, nakon dvije i po godine obrnute sitacije, iako vlasti u Srbiji nisu značajno smanjivali poreze i doprinose na zarade. To znači ne samo da je Srbija pretekla Crnu Goru kada je riječ o zaradama, već i da se do povećanja zarada može doći na osnovu realne ekonomije, odnosno usled rasta privredne produktivnosti, bez značajnog smanjenja dažbina na zarade, što nije slučaj sa našom državom koja je putem programa Evropa sad 1 povećala zarade na račun smanjenja opterećenja na zarade, tačnije ukidnajem doprinosa na zdrastveno osiguranje i uvođenjem neoporezivog dijela zarade do 720 eura. Vlada Crne Gore ponovo planira da poveća zarade, ali opet ne rastom privredne produktivnosti, nego ponovo smanjenjem doprinosa za penzijsko osiguranje, usled čega bi prosječna neto zarada u Crnoj Gori trebala da iznosi 1000 eura, a minimalna 600 (za srednjoškolce), odnosno 800 eura za zaposlene sa visokom školskom spremom. Dobro je za građane da se dvije države utrkuju sa povećanjem zarada, ali svako povećanje zarada mora biti praćeno i porastom privredne produktivnosti, jer je opšte poznata činjenica da se može trošiti samo ono što se zaradi.

Utorak, 6. avgust

U žiži javnosti ponovo sukob između predsjednika države Milatovića i premijera Spajića, a sve u cilju prikupljanja političkih poena pred predstojeće opštinske izbore i što bolje pozicioniranje na političkoj sceni. Dobro je kad predsjednik države koristi ustavne i zakonske mehanizme (vraćanje zakona, kritika vladinih odluka) u cilju vršenja nadzora nad radom Vlade i Skupštine i poboljšavanja javnih politika, ali ovdje je više nego očigledno da se radi o političkom prepucavanju i ličnom animozitetu dvojice do juče najviših funkcionera jedne stranke (PES) i prijatelja koji su jedan drugom donosili torte i zajednički proslavljali rođendane, a danas su ljuti politički neprijatelji.

Srijeda, 7. avgust

Odjeknula vijest da predsjednik Milatović okuplja blok za pristojnu Podgoricu, u kojem bi trebala da bude URA, a moguće i još neki politički partneri. U pitanju je još jedna građanska lista, tzv. „Građansko-centristički blok“ u kojem bi osim partija i pokreta, trebali da budu i neki nezavisni intelektualci. Pozdravljam formiranje građanskih lista, ali ostaje nepoznanica kome će se ovaj blok prikloniti nakon izbora, odnosno sa kim će formirati vlast, ukoliko od istog bude zavisilo formiranje vlasti u Podgorici. Da li sa partijama koje su trenutno na vlasti na državnom nivou (PES, DF, Demokrate i Bošnjačka stranka) ili sa opozicijom (DPS, Evropski savez, Preokret i druge stranke)??? Nesumnjivo da će partije koje su na vlasti na državnom nivou, prvenstveno PES doživjeti pad rejtinga na predstojećim izborima, jer za ovih godinu dana nisu ništa učinili za Podgoricu, ali da li će taj pad biti toliki da ne mogu sami formirati vlast i da će formiranje nove vlasti u Podgorici zavisiti upravo od ovog bloka koji okuplja Milatović, ostaje da se vidi...

Četvrtak, 8 avgust

Poslanici Pokreta Evropa sad odustali od predloga da ukinu funkcionerske naknade ili smanje roka u kojem će funkcioneri nakon prestanka mandata primati nadoknadu u visini posljednje zarade u periodu od 12 mjeseci nakon prestanka funkcije. Razlog za to je, navodno što će se tim pitanjem ubuduće baviti Vlada koja će na jesen pripremiti predlog izmjena i dopuna Zakona o zaradama u javnom sektoru. Nisam optimista da će poslanici ikada ukinuti ili smanjiti rok u kojem će funkcioneri nakon prestanka funkcije primati naknadu, jer za to očigledno ne postoji većina u crnogorksom parlamentu. Bilo je do sada više obećanja, ali čim političari zasjednu u fotelje, zaborave na obećanja i ne žele da ukinu navedeni benefit koji ih sleduje nakon prestanka funkcije. Drugim riječima, niko neće da se odrekne da godinu dana prima platu, a pri tom ne mora ništa da radi. Kao i Zakon o Vladi, koji izgleda nikada neće biti donešen, još jedno prazno političko obećanje.

Petak, 9 avgust

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović na press konferenciji saopštio informaciju da je Naser Ramaj, albanski državljanin koji je lišen slobode zbog osnovane sumnje da je utajio porez i time oštetio državu za preko dva miliona eura, dobio crnogorsko državljanstvo po skraćenom postupku (počasno državljanstvo) na predlog prethodnog premijera Dritana Abazovića. Navedeni primjer, ali i prethodni slučajevi davanja počasnog državljanstva Šariću i Šinavatri ukazuju koliko je rad Agencije za nacionalnu bezbjednost duboko politizovan, neprofesionalan i u krajnjem nezakonit, kada je njima ANB dala pozitivno mišljenje (ne postoje smetnje sa aspekta nacionalne bezbjednosti), a na stotine drugih ljudi koji nemaju nikakav kriminalni dosije, našla da postoje smetnje sa aspekta nacionalne bezbjednosti, samo zato što nisu podobni prethodnoj ili sada aktuelnoj vlasti ili zbog nekih drugih razloga koje zakon ne poznaje. Pri tome, važno je istaći da ANB prilkom davanja mišljenja ne navodi nikave razloge, niti obrazloženje, ne pruža nikakve dokaze, te onaj kome je dato negativno mišljenje nema pravo da se upozna sa razlozima zbog čega na strani istog postoje smetnje sa aspekta nacionalne bezbjednosti, niti ima mogućnost da odgovori na navedene optužbe. Međutim, nije toliko problem ni to, koliko činjenica da ANB o tim smetnjama sa aspekta nacionalne bezbjednosti ne obavještava ni Ministartsvo unutrašnjih poslova, pa ni sud kada dođe do sudskog postupka, pa ni ministar ne zna koje su to smetnje, nego mora da vjeruje na časnu „pionirsku riječ“ operativca ANB.

A kolko su profesionalni vidimo na primjeru Ramaja, Šarića i Šinavatre i mnogih drugih koji su svi dobili pozitivno mišljenje ANB, odnosno da isti nisu smetnja sa aspekta nacionalne bezbjednosti, iako je cijeli svijet brujao o njima. Opet nije kriv toliko ni ANB, koliko MUP koji „na slijepo“ prihvata mišljenje ANB, koje pri tome nije obavezujuće za MUP, ne tražeći od istog da navede i obrazloži razloge, pruži barem neke dokaze, i na taj način pretvara ANB u instituciju koja vodi migracionu politiku Crne Gore, umjesto da to radi MUP kojem je to ovlašćenje dato zakonom.

Subota, 10 avgust

Premijer Spajić najavio osnivanje preduzeća zaduženog za direktnu dostavu osnovnih životnih namirnica građanima iz robnih rezervi. Umjesto da premijer konačno najavi otvaranje Lidla u Crnoj Gori i na taj način omogući građanima da do osnovnih životnih namirnica dođu po jeftinijim cijenama, isti zagovara osnivanje još jednog državnog preduzeća, u kojem će se zaposliti partijski uhljebi, koje će po svemu sudeći biti neprofitabilno i čije troškove osnivanja i poslovanja će u kranjem platiti građani Crne Gore. Premijer je izgleda zaboravio kako je prošao sa sličnim projektom Montenegro Works od kojeg Crna Gora nije imala nikakne koristi, a koje je napravilo enormne troškove koje su platili građani Crne Gore. Neka premijer za promjenu dovede nekog strateškog investitora koji će osnovati privatno preduzeće u Crnoj Gori i zaposliti građane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније