Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V.

06. 08. 2024. 18:15 >> 18:16
3
Čitaj mi:

MILOJKO SPAJIĆ

Ministri koji ne budu radili dobro neće mnogo ostati na pozicijama

Premijer Milojko Spajić i sociolog Bojan Baća polemisali su ispod Baćine objave na Fejsbuku, u kojoj je komentarisao jutros objavljeni intervju Milojka Spajića za agenciju Mina, pod naslovom "Biće smijenjeni ministri koji ne budu radili dobro." Baća je ukazao da su prilikom rekonstrukcije vlade "smijenjeni ministri koji su radili dobro," te se posebno osvrnuo na razrješenje ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića. Prenosimo dio komentara ispod pomenute objave.

"Mickey, zamijenili ste odličnog ministra vanjskih poslova sa tipom koji je jedino kvalifikovan da, eto, O2 pretvara u CO2. Raduloviću i Mujoviću ste uzeli resore u kojima su se pokazali kao jako dobri i dali ste ih – kome? I šta ste time postigli? Pucali ste sebi u koljeno – odnosno, pucali ste Mujoviću u koljeno – za podgoričke izbore jer ste mu oduzeli ključni talking point – onaj o meritokratiji," naveo je Baća.

Spajić je naveo da, kada je riječ o meritokratiji, garantuje da su ministri i drugi iz PES-a najbolji koje su imali u datom trenutku.

"Mislim i za mnoge druge ministre iz drugih partija da su sjajni kadrovi! Oni koji budu loše radili - neće se dugo zadržati na pozicijama," odgovorio mu je Spajić.

Baća je konstatovao da su izbacili neke loše ministre, ali pita se po cijenu čega.

"Naravno, ne sporim neka rešenja, npr. Bojan Božović koji je sjajan, ali ste rekonstrukciju napravili da biste prevashodno podmirili potrebe BS-a, koja je etnopreduzetnička partija koja ne bi imala problem sa tim da svršenog srednjoškolca postavi za šefa hirurgije u KBC-u (jer to je njihovo poimanje struke i odgovornosti)," istakao je Baća.

Spajić je naveo da kada je bio ministar finansija i socijalnog staranja - "ogromnu uslugu bi mi učinio neko da me rastereti kao što je sad recimo urađeno (imovinsko-pravni dio i socijala su odvojeni)."

"Na taj način neko ko je talentovan može još bolje i fokusiranije da radi na onoj temi gdje je sjajan! To je slučaj i za Sašu i za Naidu, i za obojicu Filipa! Naida može da se do kraja fokusira na ES2, penzionere, podizanje zarada, punu zaposlenost itd. Saša može do kraja da se fokusira na najveći potencijal Crne Gore - energetiku i ulaganja koja treba da budu milijarde eura u taj sektor. Filip Radulović - na vraćanje CG na mapu pomorskih velesila - što je realno bila stotinama godina u Boki, Baru... Izgurao je Bar-Ankona, Budva-Dubrovnik... Filip Ivanović da me mijenja na najbitnijim skupovima kojih je sad previše za ovako intenzivnu agendu, uz specijalne velike strateške zadatke za koje će sad imati vremena," naveo je, između ostalog, Spajić.

Baća kaže da razumije logiku i pristup, ali ih ne odobrava, jer, kako kaže, postoji nekakav institucionalni život, postoje nekakva pravila, postoji nekakav tok rada.

"U protivnom bismo svaki direktorat pretvorili u ministarstvo jer je... rasterećujuće? Ovom logikom ćemo doći u situaciju da se vlada rekonstruiše radi rasterećenja ministara. Nego, ajde da sve i da prihvatimo tu 'fizioterapeutsku' logiku rekonstrukcije vlade, po kojoj ste oslobodili navedene od muke koja ih je grčila i kočila, pitanje je kome je sve to drugo otišlo? Ti ministri nemaju nikakav track record, a šuška se i o kupljenim diplomama. Evo, na primjer, da li se ta potencijalna afera provjeravala? I da se nadovežem na ovaj drugi komentar: da bi PES imala 51%, nije dovoljno da vlada tretira građane kao zaposlene u firmi, već da se tretiraju onako kako su ustavom definisani -- kao nosioci suvereniteta. Pitanje je da li je vlada toga svjesna, jer nerijetko vidimo da se odluke donose isključivo 's vrha,' unutar uskog kruga (rak rana Crne Gore!), te da se nerijetko i članovi vlade nađu pred svršenim činom. To nije samo pogubno za vladu (koja ne može, niti smije da funkcioniše kao firma), već i za partiju, a time i za željenih 51%," kaže Baća.

Spajić ga je zamolio da podijeli sa svima situacije "gdje sam ja ili bilo ko 'sa vrha' pritiskao bilo koga za neku odluku - koji god da je resor ili uprava bila."

"To jednostavno nije tačno - jer članovi vlade su ti koji preduzimaju inicijative koje dođu do kabineta - tako da nije moguće da neki član vlade ne bude upoznat sa sopstvenom inicijativom. Samim tim - nije ni tačno da vlada tretira građane na bilo koji drugi način nego kao nosioce suvereniteta. Suština tvoje priče je način moje/nase komunikacije - i to je kritika za koju mislim da je smislena. Ostalo mislim da nisi dobro informisan," kaže Spajić.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније