Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ Politika.rs ]

14. 07. 2024. 16:04 >> 07:41
22
Čitaj mi:

PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

Mandić: Ne plašim se rezultata popisa stanovništva

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić izjavio je danas u intervjuu za Politiku da se ne plaši rezultata popisa stanovništva u Crnoj Gori.

Kako je kazao, ukoliko srpski jezik bude većinski, otvoriće se parlamentarni dijalog

„Ukoliko srpski jezik na popisu bude većinski, otvorićemo parlamentarni i društveni dijalog o konstatovanju ove realnosti i u najvišem pravnom aktu Crne Gore – njenom Ustavu“, rekao je Mandić za beogradski list Politika.

Mandić vjeruje da ne postoji niko ko bi bio protiv toga, ukoliko to bude činjenično stanje nakon svih temeljnih provjera i kontrola.

„Rezultati popisa ne smiju biti dovedeni u pitanje i smatram da zbog toga vrijedi sačekati. Rezultati popisa biće objavljeni nakon što svi koraci budu ispunjeni, što očekuje da će biti uskoro", kazao je on. 

Komentarišući da je odluku Višeg suda u slučaju „Državni udar“, Mandić je rekao da je to velika pobjeda Crne Gore i nauk da se takve stvari nikome i nikada više ne dese.

„Sve grane vlasti moraju raditi u interesu građana, a posebno pravosuđe“, naveo je Mandić.

 

Prema njegovim riječima, Crna Gora je do 2020. godine svakim danom sve više tonula u kriminal i korupciju, a cilj aktuelne vlasti je da Crna Gora postane iskonska, tradicionalna i da njena načela ponovo biti čojstvo, junaštvo, mir i stabilnost.

Upitan o tvrdnjama da premijer Crne Gore Milojko Spajić čisti institucije od Srba dok srpski lideri ćute, Mandić ističe da oni koji to tvrde treba da pogledaju podatke kolika je bila zastupljenost pripadnika srpske nacionalnosti u državnim institucijama prije promjene vlasti 2020. godine i sada.

„Ovih dana vidimo i da je ćirilično pismo konačno ravnopravno zastupljeno u brojnim institucijama, uključujući MUP, pa sada Policija Crne Gore ima vozila koja neguju i ćirilicu. Danas trobojke krase brojne kabinete i opštine u Crnoj Gori gde Srbi čine većinu stanovništva“, kazao je Mandić.

Ističe da je dovoljno proći Crnom Gorom i razgovarati sa građanima da bi se vidjelo da je slika života u Crnoj Gori potpuno drugačija nakon smjene režima.

Govoreći o tome da Spajić još uvijek ne otvara vrata svog kabineta kadrovima Mandića i stranke Milana Kneževića, Mandić je rekao da će se rekonstrukcija vlade desiti vrlo brzo, kako je precizirao, već krajem jula.

„Tim potezom vlada će dobiti dodatnu stabilnost, jer ona treba da traje četiri godine. Ministri iz redova koalicije ‘Za budućnost Crne Gore’ daće snažan doprinos dalje razvoju Crne Gore“, dodao je on. 

Mandić smatra da je politička realnost da velike sile imaju svoje ciljeve u svakoj državi, pa i u Crnoj Gori.

"Ipak, ne smatram da se ključni politički potezi u Crnoj Gori povlače pod uticajem velikih sila, kao što je to možda bio slučaj prije promjene vlasti", zaključio je Mandić. 

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније