Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.B.

12. 07. 2024. 16:14 >> 16:14
1

MARKOVIĆ

"Mandić krenuo da ruši vrh Lovćena i zavađa narod"

Lovćen je u svakom pogledu jedan od najuzvišenijih simbola crnogorskog naroda i države i zato ne čudi trud Andrije Mandića da upravo taj crnogorski simbol zloupotijebe pokušajem da spomen- zadužbinu kralja Aleksandra Karađorđevića predstave kao Njegoševu kapelu i ponovo zatraže njenu izgradnju, ocijenila je Jelena Marković iz LPCG.

Kako navodi u saopštenju, kada bi u tome uspjeli, Lovćen bi poslužio stvaranju narativna Crne Gore kao još jedne srpske zemlje, a to im neće dozvoliti.

"Takvu inicijativu već godinama aktuelizuju različiti akteri, ali odgovor svih organa vlasti je bio negativan, no SPC u Crnoj Gori nije nauma, već je sa pričom o obnovi kapele krenula ponovo, korak dalje i obećavši izgradnju i obnovu Karađorđeve kapele na Lovćenu. Sada Mandić ohrabren sramnom presudom oslobođenja za državni udar, pokušava da oživi i sprovede ovu suludu ideju. Politički interes je da sada propagandom koja nema istorijsko utemeljenje najavljuje obnovu kapele i ja mu otvoreno poručujem da od toga neće biti ništa. Ako želi time narušiti mir i stabilnost Crne Gora mi to nećemo dozvoliti i poručujem da EU i SAD ne okreću glavu od ovog problema koji može izazvati velike probleme ne samo u Crnoj Gori već na Balkanu i šire", navela je Marković.

Ona podsjeća da je istorijska činjenica da je Njegoševa kapela podignuta 1845. godine, kao spomen na Svetog Petra Cetinjskog i ona je spomen zadužbina Njegoševa. Ta kapela devastirana je 1916. i nije obnavljana, već je porušena i na njeno mjesto je podignuta nova kapela 1925. godine.

"Podigao je kralj Aleksandar Karađorđević i time u ravni simbolike potvrdio odluke nelegitimne Podgoričke skupštine 1918. godine. Nova crkva više nije bila spomen zadužbina Njegoševa nego kralja Aleksandra Karađorđevića. Otuda toliko interesovanje Crkve Srbije, posebno počivšeg mitropolita Amfilohija i sadašnjeg Joanikija, da se izgradi kapela pod plaštom Njegoševe želje, jer bi se pod tim plaštom proturila i teza o Crnoj Gori kao jednoj od srpskih zemalja, od čega SPC ne odustaje. Kapela Karađorđevića se, inače, i arhitektonski razlikovala od prvobitne kapele, što je u svojim istraživanjima ubjedljivo pokazao naš poznati naučnik Pavle Mijović.
Za Mandića i Srpsku pravoslavnu crkvu, nije dovoljno potpisani Temeljni ugovor sa Dritanom Abazovićem i novi zakon o vjerskim zajednicama koji nije bio upućen na mišljenje Venecijanskoj komisiji, već je samovoljom apostolske Vlade jednostavno nametnut. SPC nastoji da se pojavljuje ne samo kao vjerska već, prije svega, nacionalna i politička institucija i da bude arbitar u mnogim stvarima koji se tiču srpskog naroda i tekuće politike. Takvo svoje djelovanje dokazala je na nizu primjera od formiranja 1920. godine do danas. Nije slučajno da se u gradovima po Crnoj Gori nameće "slava grada", hoće da Crnu Goru preobrate u vjersku, svetosavsku državu a Crna Gora je Ustavom definisana ko sekulana i antifašistička, ali to za njih ne važi i time nastoje urušiti ustavni poredak ove zemlje, zato smatram da mnoge institucije trebaju da reaguju", smatra Marković.

Kako je dodala, odbrana crnogorskog, multetničkog, multikulturalnog, antifašističkog, sekulanog društva je naša moralna obaveza i uz pomoć međunarodne zajednice spriječimo kleronacionalizma i nadolazeći fašizam.

"Onaj ko pokušava danas da izjednači velikosrpski nacionalizam sa navodno nekim velikocrnogorskim nacionalizmom je običan manipulant i zlonamjeran je, jer Crnogorci nikada nijesu imali pretenzije prema tuđim teritorijama i negiranjem drugih naroda, naprotiv uvijek su uvažavali druge ravno sebi, tako da ta zla namjera nedopustiva i ubuduće će biti svi takvi procesuirani ka tužilaštvu. Pokušaj od Belvedera na ovamo da od Crnogoraca svih vjera naprave nacionaliste samo zato što brane Crnu Goru i sopstvenu istoriju i kulturu je sraman i nećemo više na takve stvari ćutati već sve te procesuirati", zaključila je Marković.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније