Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V./M.M.Lj.

09. 07. 2024. 15:52 >> 15:57
2
Čitaj mi:

MARKOVIĆ U PARLAMENTU

"SDT sada manje koristi sporazum o priznanju krivice"

Vrhovni državni tužilac Milorad Marković kazao je danas u parlamentu da ako je postojao stav da se glasanjem za njegov izbor u zakonodavnom domu može vršiti politički uticaj na tužilaštvo, to neće biti slučaj. To je naveo nakon što je nastavljena deveta sjednica Prvog redovnog, proljećnjeg zasjedanja parlamenta.

Ranije su poslanici počeli raspravu o Izvještaju o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za 2023. godinu i Godišnjem Izvještaju o radu Sudskog savjeta i ukupnom stanju u sudstvu za 2023. godinu.

Vrhovni tužiac Milorad Marković kazao je da je VDT otvoren za dijalog pa i da sasluša kritike. Istakao je da ne mogu da govore o detaljima i konkretnim predmetima, jer parlament nije mjesto za to. On je rekao da je zahvalan na konstruktivnom odnosu.

"Najviše prigovora imam na budžet, jer on nije dovoljan za adekvatno funkcionisanje tužilačke organizacije", rekao je Marković. 

On je rekao da nije realno da su se samo za pet mjeseci rada stekli uslovi da se tužialštvo proglasi za sasvim reformisano. 

"Za to će biti potrebno puno vremena", rekao je Marković. 

On je rekao da smo imali 85 tužilaca na kraju prošle godine a bilo je skoro 30.000 predmeta u radu. Po tužiocu, navodi, to je 352 predmeta.

"Imamo preopterećenje tužilaca", rekao je vrhovni tužilac. 

On je naglasio da je formiran tim koji ima sa sudom u Hagu direktnu komunikaciju, vezano za predmete o ratnim zločinima. 

Naglasio je da SDT sada manje koristi sporazume o priznanju krivice, što je pohvalno.

"Ja i dalje smatram da je taj institut dobar i da ubrzava krivični postupak", rekao je Marković. 

Naglasio je da nije učestvovao na sastanku na kome bi se pričalo o njegovom izboru na mjesto VDT, te da uvijek djeluje u okviru ustava i zakona. Tvrdi i da nijednom političaru nije dao nikakva obećanja. 

"U odnosu na parlament, ja se ne odnosim prema nekoj stranci ili nekom poslaniku, već prema instituciji", navodi Marković. 

Kazao je da Vlada mora da osnuje centar za skladištenje dokaza, jer se dokazi sada, a neki i vrlo opasni, skladište u prostorijama tužilaštva i policije. 

Marković je ranije danas rekao je da je parlament nije mjesto gdje treba da se govori o detaljima predmeta, već je to sudnica. On je rekao da je izabran u parlamentu i da poštuje poslanike i instituciju Skupštine. Naglasio je da će tužilaštvo u odnosu na svako lice postupati u skladu sa zakonom, bez obzira o kome se radi. 

"Nikome od vas pojedinačno, ili nekoj stranci, nijesam slao emisare da traže da se glasa za mene. To je potvrđeno brojem  poslanika koji su me podržali. Ako je postojao stav da se glasanjem za mene može vršiti politički uticaj na tužilaštvo, to neće biti slućaj. To nije moja vizija. Prema svima će se postupati istovjetno, bez obzira ko je vlast ili opozicija. Ono što mogu da obećam jeste da će tužilaštvo nastaviti beskompromisnu borbu protiv kriminala i korupcije", rekao je Marković. 

Predsjednik DPS Crne Gore Danijel Živković rekao je da Marković treba da odgovori na navode da je bio u Vladi na sastanku gdje se raspravljalo o njegovom izboru. Šta su bili detalji, šta je traženo i šta je dogovoreno, pitao je Živković. 

"To je vrlo važan podatak, i to treba da raščistimo. Da li ste bili na sastanku u Vladi i je li tamo dogovoren Vaš izbor. O tome je javno govorio Milan Knežević. Zašto ste bili privilegovani, jer druge dvije kandidatkinje očito nijesu bile. Izgleda da je većina već unaprijed znala koga će da izabere", naglasio je Živković. 

On je izjavio da je čelnica ASK Jelena Perović uhapšena jer je to tražilo tužilaštvo dok je budžetska inspekcija dostavila izvještaj u martu. Za svega dvadesetak dana, tužilštvo je ekspresno našlo osnov i djelovalo je promptno, kazao je. 

"Da vidimo mi malo je li to izjednačen pristup tužilaštva u drugim slučajevima. Ministar zdravlja je kazao, a i komisija je o tome govorila, da je razriješena direktorica KCCG Ljiljana Radulović nezakonito odobravala isplate pojedinim zaposlenima. Slično je i u slučaju Marinovića iz Montefarma. To su teže optužbe nego ono za Jelenu Perović, pa je li tužilaštvo reagovalo ovako brzo. Nije uhapšen od policije sa fantomkama, i u prisustvu medija. Je li to izjednačen pristup", pitao je Živković, navodeći i slučaj nekadašnje ministarke prosvjete Vesne Bratić. 

Naglasio je da sada VDT hoće da ubijedi javnost da tužilaštvo radi nepristrasno. 

"Koga vi u to možete da ubijedite", naglasio je čelnik DPS-a. 

On je pitao šta je sa Skaj prepiskama kriminalaca i pričama o nabavljanju "kalašnjikova" na dan izbora 2020. godine. 

Živković je rekao da je VDT izabran da bi abolirao one koji su na vlasti od 2020. godine i to je nešto od čega se ne može odbraniti. 

"Ovo je vrijeme revanšizma. Ali i to vrijeme će proći", rekao je Živković. 

Poslanik Evrope sad Darko Dragović kazao je da odluka kluba PES da podrži izbor Markovića za VDT predstavlja autonomnu odluku isključivo na osnovu njihove procjene. 

"Nikakvih vaninstitucionalnih uticaja ili pritisaka nije bilo. Nikakvo obećanje nijesmo dobili od Markovića sem da će da radi po Ustavu i zakonu. Ja mislim da selektivnosti u radu tužilaštva nema", rekao je Dragović. 

Živković je naveo da većina ne treba da zabranjuje opoziciji da postavlja pitanja vrhovnom tužiocu, pa i o pojedinačnim slučajevima.

"To je naše pravo i mi želimo da čujemo odgovore na konkretna pitanja", rekao je Živković.  

Bogdan Božović (SNP) rekao je da niko ne zabranjuje opoziciji da postavlja pitanja. Istakao je da treba raditi na jačanju integriteta državnog tužilaštva. Založio se za efikasnije finansijske istrage, kako bi se osnažio sistem oduzimanja imovine stečene kriminalom. 

"Kao poslanici, treba da učinimo sve da tužiaštvo radi u najboljim uslovima, kako bi imali institucije u koje građani imaju povjerenja", rekao je Božović.  

Poslanik URA Filip Adžić naglasio je da ni kritike ni uvrede ne mogu da se kažu na račun rada Markovića jer izvještaj o radu tužilaštva pokriva 2023. godinu a on je tek izabran u decembru prople godine.

"O tome svjedoči i nagrada koju je dobilo Specijalno tužilaštvo od Stejt departmenta", rekao je Adžić.

Poslanik DPS-a Mihailo Anđušić kazao je da je posebno ilustrativan Rudnik uglja AD Pljevlja, gdje je raniji izvršni direktor tog preduzeća, Milan Lekić, potpisao niz spornih ugovora. Naglasio je da je potpisao ugovor sa firmom svoje supruge, napravio više desetina kontroverznih javnih nabavki a podijelio je i ugovor radu na jednoj svadbi. 

"Odsad za mene je preblaga formulacija koju smo koristili, a to je potencijalna selektivnost u postupanju tužilaštva. Ta formulacija je za mene blaga i mislim da nakon ovih detalja koje smo dobili, novi detalji su ozvaničili sve ono o čemu je Demokratska partija socijalista pričala mjesecima i godinama unazad", rekao je Anđušić.

Poslanik DNP-a Vladislav Bojović kaže da je jučerašnja izjava Milana Kneževića slika kako njihova partija doživljava tužilaštvo.

"Ukoliko imamo sumnje da je bilo zloupotrebe položaja VDT-a, potpuno je prirodno da to razjasnimo na odborima Skupštine Crne Gorei na samoj Skupštini Crne Gore. Ako vi izbjegnete da dođete, vi sami onda stvarate potencijalnu sumnju u javnosti", rekao je Bojović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније