Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

09. 07. 2024. 06:36 >> 16:45
1

sagovornici portala ocijenili

Ukidanje Morskog dobra u rukama Vlade i Skupštine

Predlog čelnika šest primorskih opština da bi Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom trebalo bi da bude ugašeno u potpunosti je legitiman stav, i samo je na Vladi i Skupštini Crne Gore da donesu krajnju odluku, poručili su sagovornici Portala RTCG. Direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj kazao je da kakva god bila odluka nadležnih, iz tog preduzeća će je prihvatiti. Poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Uglješa Urošević smatra da je još rano za detaljnije komentare, dok advokat Veselin Radulović naglašava važnost decentralizacije.

Na jučerašnjem sastanku u Opštini Tivat, a na inicijativu Zajednice opština Crne Gore, čelni ljudi primorskih opština donijeli su odluku o uspostavljanju zajedničke inicijative kojom će biti pokrenuto pitanje daljeg postojanja Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, ali i kreiranja nacrta nove zakonske regulative koja će tretirati pitanje upravljanja obalnim područjem Crne Gore. Razmijenjena su iskustva kada je u pitanju saradnja sa ovim javnim preduzećem i zaključeno je da se njegovim postojanjem zadire u nadležnosti lokalnih uprava, te opštine nisu u mogućnosti raspolagati velikim djelovima svoje teritorije, o njima odlučivati i nad njima vršiti kontrolu.

Advokat Veselin Radulović za Portal RTCG kaže da je takva inicijativa legitimna, i u skladu sa principom decentralizacije da planiranje i upravljanje resursa, kao i ubiranje prihoda od resursa na teritoriji lokalne samouprave bude u njihovoj nadležnosti, a ne u nadležnosti državnog - javnog preduzeća.

"U prilog takve inicijative ide u višegodišnje planiranje i upravljanje od strane JP "Morsko dobro" jer stanje u tom veoma vrijednom i važnom resursu daleko je od dobrog. Činjenica da su inicijativu podržali čelnici opština koji dolaze iz različitih političkih subjekata inicijativi daje dodatnu težinu, ali vidjećemo kako će ona biti dočekana u Vladi i eventualno Skupštini, jer je za njenu realizaciju potrebno izmijeniti postojeći ili donijeti novi zakon, a za tako nešto je potrebna politička većina kod onih koji su, na ovaj ili onaj način, imali i imaju političke i lične koristi od postojećeg rješenja", navodi Radulović. 

Iz vladajućeg PES-a ističu da treba sačekati sa komentarima i vidjeti kako će se odvijati pregovori.

"Rano je za bilo kakve detaljnije komentare, inicijativa je tek danas saopštena i treba sačekati u kom smjeru će ići dalji pregovori o čemu će javnost biti blagovremeno informisana", smatra poslanik te partije Uglješa Urošević. 

Direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj kratko nam je kazao da kakva god bila odluka nadležnih, iz tog preduzeća će je prihvatiti.

"To je legitimna inicijativa, koju imaju pravo da upute Vladi i Skupštini predstavnici šest primorskih opština. Svaku odluku Vlade i Skupstine Crne Gore mi ćemo ispoštovati", zaključio je Mikijelj za Portal Javnog servisa. 

Podsjetimo, član radne grupe i jedan od domaćina jučerašnjeg sastanka potpredsjednik opštine Tivat Jovan Brinić zahvalio je predsjednicima opština na brzom i efikasnom postizanju dogovora.

„Radna grupa sada ima jasne upute u kom smjeru dalje ići i vrlo bzo možemo očekivati konkretne predloge i rješenja“, zaključio je Brinić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније