Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

25. 06. 2024. 15:00 >> 15:01
Čitaj mi:

odgađanje sjednice skupštine

Mugoša: Optužbe Mandića na račun opozicije nekorektne i neutemeljene

Objašnjenje razloga zbog kojih je sjednica parlamenta već četvrti put odgođena a koje je saopštio predsjednik Skupštine Andrija Mandića, šef Kluba poslanika SD-a u crnogorskom Parlamentu Boris Mugoša smatra nekorektnim i neutemeljenim.

Podsjećamo, Mandić je na drštvenj mreži "X" naveo: "Upravo sam obavijestio šefove poslaničkih klubova u Skupštini Crne Gore da ćemo naš rad nastaviti u petak, 28. juna. Nažalost, prethodnih dana nismo naišli na razumijevanje kolega iz redova opozicije kada je u pitanju nedostatak neophodnog broja poslanika za rad i odlučivanje, što je rezultat brojnih diplomatskih aktivnosti koje ovih dana sprovode narodni predstavnici iz redova parlamentarne većine”.

“Neko tokom čijeg predsjedavanja Parlamentom su opoziciji suštinski oduzeta prava definisana Poslovnikom oko kontrolnih saslušanja; ko zakazuje mimo Poslovnika sjednice parlamenta i predlaže dnevni red ignorišući prava opozicije definisana Poslovnikom nema pravo da bilo što imputira opoziciji”, naveo je Mugoša.

Sa druge strane, kako ističe Mugoša “istina je da većina sa Mandićem na čelu nije sposobna (ne želi, ne može ili neće) da od 49 poslanika koji su glasali za Mandića već u nekoliko navrata okupi njih 41 što je dovoljno za kvorum, kao i da između Vlade i Parlamenta postoje šumovi u komunikaciji što je takođe razlog za odgađanje početka pojedinih sjednica”.

On podsjeća da je prvo odgađanje pomenute sjednice bilo 30. maja.

"Jer se većina u Parlamentu i Vlada nijesu mogli dogovoriti oko povlačenja predloga nekih zakona koji su bili u skupštinskoj proceduri, jer nijesu ispunjavali formalno pravne uslove da budu na dnevnom redu parlamenta", naveo je Mugoša.

Nakon toga, on navodi da se 31. maja odgađa sjednica parlamenta zbog kako je tog dana u saopštenju istakao Mandić “nepoštovanja dogovora sa sjednice Kolegijuma predsjednika Skupštine” a to se odnosilo na određene poslanike većine jer nisu bili u sali a ne opozicije jer smo mi ispoštovali dogovor sa Kolegijuma.

Mugoša dodaje da tada Mandić saopštava i dvije važne konstatacije u kontekstu ovih najnovijih pravdanja odsustva poslanika većine zbog “brojnih diplomatskih aktivnosti” a ona glasi “nisam odobrio niti jednom poslaniku našeg parlamenta odlazak na službeno putovanje tokom narednih sedmica. Poslanici Skupštine Crne Gore, kao i ja koji sam na njenom čelu, nemamo važniji zadatak od ispunjavanja onih ciljeva koje su odredili građani naše zemlje”.

"Zatim, 19. juna se opet odgađa sjednica zbog odsustva dijela poslanika većine ističe Mugoša i navodi da su zbog svega što se dešava u Parlamentu 'na Kolegijumu u srijedu 19. juna predstavnici većine rekli da neće dozvoliti situaciju da im kvorum u Parlamenta zavisi od opozicije i da će opoziciju kad budu imali dovoljan broj poslanika za kvorum o tome i obavijestiti'", naveo je Mugoša.

To se, navodi, desilo i u subotu 22. juna kada je Mandić obavijestio članove Kolegijuma da u ponedjeljak 24. juna sjednica počinje. Umjesto toga, kako navodi Mugoša, prije samog predviđenog početka sjednice 24. juna u skupštinskoj sali su se prebrojavali poslanici većine uz konstataciju da im fali određen broj poslanika, zbog čega je Mandić ponovo odlučio da ne nastavi sjednicu.

Sve to vrijeme, ističe, poslanici opozicije su bili u skupštinskim klupama i čekali nastavak sjednice.

“Naravno, 28. juna će se vjerovatno okupiti poslanici većine u dovoljnom broju jer su tada izgleda uskopartijski trgovački i ucjenjivački interesi suštinski na dnevnom redu”, zaključuje Mugoša.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније