Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.L.B./Beta

24. 06. 2024. 22:38 >> 22:38
Čitaj mi:

Borelj poručuje

Zapadnobalkanske zemalje da se usklade sa spoljnom politikom EU

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj rekao je danas da očekuje od zemalja Zapadnog Balkana, sa kojima su se danas sastali ministri spoljnih poslova zemalja članica EU, da se usklade sa Unijom u njenoj spoljnoj i bezbjednosnoj politici jer time izražavaju svoj strateški izbor i posvećenost članstvu u Uniji.

Borelj je na konferenciji za novinare, poslije neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU i predstavnika zemalja Zapadnog Balkana u Luksemburgu, kome je predsjedavao, rekao da su zemlje EU spremna da podržavaju partnere sa Zapadnog Balkana, ali da očekuju od njih da budu na strani EU u "odbrani međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima".

"Spremni smo dalje da produbimo našu postepenu integraciju i pružimo našu podršku partnerima sa Zapadnog Balkana i očekujemo od njih da stanu zajedno sa nama u odbrani međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, posebno u odnosu na Ukrajinu i posebno u odnosu na mjere preduzete da se suprotstavi ruskoj invaziji Ukrajine", rekao je Borelj.

Po njegovim riječima usklađenost zapadnobalkanskih zemalja sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU "smatra se izrazom njihovog strateškog izbora i posvećenosti članstvu".

Rekao je da održavanje bliskih veza za režimom ruskog predsjednika Vladimira Putina nije "kompatibilno sa građenjem zajedničke budućnosti sa EU".

Na pitanje novinara o tome da je ministar spoljnih poslova Srbije rekao da će se Srbija uskladiti sa evropskom spoljnom i bezbjednosnom politikom kada postane članica EU, Borelj je ponovio da je deljenje spoljne politike jedan od uslova za članstvo, i da je put ka pristupanju Uniji - usaglašavanje spoljne politike.

"Izgradnja sporazuma o spoljnoj politici znači da bi nova zemlja članica morala da dijeli osnovne principe te spoljne politike, to je jedan od uslova za članstvo, a u ovom trenutku to nije slučaj sa Srbijom," rekao je Borelj.

 

On je rekao da treba da se razgovara o ukidanju sankcija Kosovu, što je on već predložio, kao i da bi to bio postepen proces i da bi mogao da stvori okolnosti gdje se, kako je objasnio, dijalog možda ne bi odmah pokrenuo, ali ne bi bio ni naglo prekinut.

"Vođe se nijesu sastale dosta dugo i ne želim da dignem ruke prije nego što stignem do kraja svog mandata, rekao je Borelj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније