Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj.

22. 06. 2024. 10:11 >> 10:17
1

O STATUSU ULCINJA

Dukaj: Čapuni da pažljivije analizira i razumije izjave iz MJU

Ulcinj kao i mnoge lokalne samouprave u Crnoj Gori će imati mogućnost da iz statusa opštine preraste u status grada kazao je ministar javne uprave i politički direktor Albanske alternative Maraš Dukaj reagujući na izjavu poslanika Albanske alijanse Ilira Čapunija. On je poručio Čapuniju da pažljivije analizira i razumije izjave koje dolaze iz MJU, a posebno da pažljivo pročita zakonski tekst koji se tiče uslova za dobijanje statusa grada.

Čapuni je juče izjavio da su Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi i izjave zvaničnika Ministarstva javne uprave u kojima se tvrdi da je Ulcinj jedini grad na primorju Crne Gore koji, shodno tom nacrtu ne može dobiti status grada, razočaravajuće za svakog Ulcinjana i za sve Albance u Crnoj Gori, jer se time ništi pisana istorija Ulcinja već 2.500 godina. 

“Ulcinj je zasigurno jedna od opština koja ima perspektive grada, ali te mogucnosti nijesu otvorene zahvaljujući Čapuniju i politici koju on i njegovi politički saveznici predstavljaju, već zahvaljujući viziji Albanskog foruma i odgovornom odnosu resora koji ja predstavljam. To nije jedina razlika između nas dvojice, ali jeste veoma bitna”, poručio je Dukaj…

On je naglasio da Čapuni ne može da komentarišebilo kakvu nepravdu.

“Nad navodnom nepravdom počinjenom prema Ulcinju i Ulcinjanima našao se da lamentira član partije koja je saučesnik gotovo dvodecenijske devastacije grada i financijskog kolapsa. Zbog ovih (ne) djela grad koji postoji više od 2.500 godina ne može biti uvršten na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine”, kazao je on.

Istakao je da znaju Ulcinjani i cijela Crna Gora ko snosi odgovornost za ovakvo stanje i ponašanje, da o tome govore i činjenice da su podignute optužnice i vode se sudski postupci.

“Ciničan je pokušaj povezivanja brojnih problema Ulcinja za koje su odgovorni Čapuni i njegova politička družina sa činjenicom da je ministar javne uprave po nacionalnosti Albanac i pokušaj imputiranja navodne nedovoljne nacionalne svijesti ili šta već”, kaže Dukaj.

Naglašava da je opšte poznato da je decentralizacija lokalnih samouprava jedna od ključnih stavki i programa Albanskog foruma.

“Ulcinj kao i mnoge lokalne samouprave  u Crnoj Gori će imati mogućnost da iz statusa opštine preraste u status grada i time da stekne više ingerencija u oblastima predškolskog obrazovanja, primarne zdravstvene zaštite, socijalne zaštite,prostornog planiranja”, kazao je on.

Ističe da Ulcinj i njegovi građani ne samo da zaslužuju, nego će novim zakonom dobiti realne mogućnosti za valorizaciju fantastičnih prirodnih resursa, za privlačenje investitora, za projekte saradnje sa drugim lokalnim samoupravama u Crnoj Gori i van nje, dakle za razvoj, uspjeh i bolji život.   

“I sve sto ste onemogucili skoro svih ovih 20 godina preliepom gradu, ja licno i Albanski forum cemo se potruditi maksimalno vratiti zasluzeni sjaj, to dobro znate, i zbog toga ste reagovali, jer drugo ocigledno i ne znate”, poručio je Dukaj.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније