Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V./A.B. [ Portal RTCG ]

19. 06. 2024. 12:56 >> 06:59
Čitaj mi:

SKUPŠTINA

Poslanici usvojili dva IBAR zakona

Poslanici crnogorskog parlamenta opet su usvojili izmjene i dopune Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i o Zakonu o nacionalnom javnom emiteru, koje je prethodno predsjednik države Jakov Milatović vratio Skupštini na ponovno odlučivanje.

Oba zakona usvojena su glasovima 48 poslanika uz jedan glas protiv.

Do kraja juna trebalo bi da bude usvojen pozitivan IBAR izvještaj koji će omogućiti da Crna Gora uđe u završnicu pregovora sa EU u oblasti vladavine prava. 

Mugoša: Parlament uradio veliki posao

Na početku sjednice, Boris Mugoša (SD) rekao je da je parlament uradio veliki posao vezano za IBAR zakone, mada ima i stvari koje treba popraviti. Kazao je da treba razmisliti o tome da se promijeni modalitet odluke o ova dva zakona. 

"Mislim da možemo time da napravimo iskorak", rekao je Mugoša. 

Predsjednik parlamenta Andrija Mandić rekao je da Skupština ima obavezu da sto odsto uradi posao vezano za dobijanje IBAR-a, te da je važno da u Briselu oni koji odlučuju dobijamo li pozitivno mišljenje ili ne, znaju da je parlament uradio sve što je trebalo. 

Nezavisna poslanica Jevrosima Pejović kazala je da predsjednik parlamenta javnosti treba da javnosti objasni o čemu se radi, jer je u sličnim situacijama prije desetak godina napuštao parlament i poslaničke klupe. 

Mandić je rekao da je dok je bio u opoziciji djelovao principijelno, i da je spreman da podrži sve što poslanici usaglase. 

Poslanica Demokratske partije socijalista Aleksandra Vuković Kuč zatražila je na sjednici Skuštine od Mandića da se izvini povodom izjave Kovačevića "da će se sa onima koji neće da budu braća, nego hoće "da liče na Turke", ubuduće "postupati kao prema Turcima".

Vuković Kuč je kazala da je zbog govora mržnje i fašizma Kovačevića “javnost zgrožena, a nikšićka vlast nije ugrožena”. 

“Predsjednik NSD i Skupštine mora da se izjasni o stavu najtalentovanijeg političara svoje partije, kako je nazvao Marka Kovačevića, o tome što je rekao da će Crnogorce, kao i nebraću razgoniti kao Turke na buljuke, ne znamo da li bajonetima ili sabljama”, rekla je Vuković Kuč.

Kako je dodala, Mandić treba da se izvini za fašizam svog partijskog druga, "nedvosmisleno i bez kalkulacije".

Mandić je rekao da ostaje pri stavu da je Kovačević najdarovitiji političar svoje generacije u Crnoj Gori.

“Razumijem potrebu da tako darovitog političara ekstremizuju politički oponenti i proglase fašistom. Naša stranka se izvinila i za ono što nije rečeno, to smo javno saopštili”, rekao je Mandić, dodajući da je jedna rečenica izvučena iz konteksta.

Prema riječima Mandića, izjava Kovačevića nije uperena ni protiv savremene Turske, a ponajmanje protiv "naših rođaka Bošnjaka”.

Vuković Kuč je kazala da očekuju da se o izjavi Kovačevića izjasne i oni koji u Nikšiću podržavaju vlast Kovačevića, odnosno Demokrate i Građanski pokret URA, javlja Mina. 

Ona je upitala hoće li ga smijeniti sa mjesta predsjednika Opštine Nikšič, dodajući da to nije prvi Kovačevićev gest, već da je to, kako je navela, njegova politika.

“Pošto se premijer Milojko Spajić izjasnio da je Kovačevića izjava užasna, ako se Mandić ne izvini građanima Crne Gore, onda ga pitamo hoće li povući koalicioni sporazum i stopirati najavljenu rekonstrukciju Vlade”, dodala je Vuković Kuč.

Kako je kazala, ako će Kovačević i dalje biti na čelu Nikšića, uz podršku Demokata i URA-e, mora se zaključiti da su isti.

"Ustvari, oni su kukavice koje se kriju iza krila Kovačeviča koji izgovara ono što oni misli”, poručila je Vuković Kuč.

Mandić je ponovio da se NSD, kao i Kovačević, odredila prema izjavi Kovačevića, podsjećajući na, kako je naveo, ekspresno reagovanje policije i tužilaštva u odnosu na Kovačeviča.

 

Obrazloženje Milatovića 

Zakonom o nacionalnom javnom emiteru – Javnom medijskom servisu Crne Gore smanjuje se kriterijum za izbor direktora Radio Televizije Crne Gore sa važećih deset na pet godina radnog iskustva.

Milatović je vratio Skupštini taj zakon na ponovno odlučivanje navodeći da se usvojenim rješenjem zanemaruje značaj Javnog servisa i dovodi u pitanje njegova uređivačka nezavisnost.

"Usvojene izmjene predstavljaju korak unazad u odnosu na važeće rješenje, i u suprotnosti su sa uporednom praksom i konceptom jačanja upravljačke odgovornosti i profesionalizma", istakao je Milatović.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama predviđa da predsjednik i članovi Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, kojima prestaje mandat usljed isteka vremena na koje su birani, nastavljaju da vrše dužnost do izbora novih članova, a najduže do dvije godine.

Predsjednik države proglasio deset zakona

Milatović je ocijenio da je to rješenje upitno u kontekstu usaglašenosti sa Amandmanom VIII stav 7 Ustava Crne Gore kojim je utvrđeno da mandat Sudskog savjeta traje četiri godine.

“Primjenom usvojenog rješenja, članstvo u Sudskom savjetu za ugledne pravnike, de facto, moglo bi se produžiti do šest godina, što je duže od granice propisane Ustavom", smatra Milatović.

Prema njegovim riječima, članovi Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, na ovaj način stavljaju se u drugačiji pravni položaj u odnosu na ostale članove Savjeta.

Skupština je početkom juna usvojia 12 zakona potrebnih za dobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR).

Milatović je nakon toga donio ukaze o proglašenju deset IBAR zakona, dok je izmjene i dopune Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i Zakon o nacionalnom javnom emiteru vratio parlamentu na ponovno odlučivanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније