Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V.

19. 06. 2024. 06:53 >> 06:59
1

ANALITIČARI

"Rekonstrukcija Vlade može donijeti stabilnije političke prilike"

Dobijanje IBAR-a i rekonstrukcija Vlade će značiti potpunu stabilizaciju političkih prilika na državnom nivou, dok nas sa druge strane na jesen čeka serija veoma bitnih izbora, kazao nam je analitičar i novinar Predrag Zečević.

Pitanje rekonstrukcije Vlade je sve češće na dnevnom redu, a vjeruje da se će to pitanje biti posebno aktuelno ako EU omogući Crnoj Gori dobijanje IBAR-a, odnosno korak naprijed u pregovorima o pristupanju. 

Zečević nam je rekao da bi ulazak političkih autoriteta iz Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije dodatno učvrstilo Vladu i stabilizovalo složene političke odnose u Vladi Crne Gore.

"Jasno je da u tim okolnostima, u Vladi više ne bi postojali veto igrači iz bilo koje stranke, što znači da bi Vlada mogla da se konačno posveti ekonomskom razvoju i realizaciji programa Evropa sad 2. Cilj Nove srpske demokratije je da njeni politički autoriteti dobiju, shodno koalicionom ugovoru, tri ministarstva dok bi DNP-u pripalo jedno ministarsko i jedno potpredsjedničko mjesto. Moj utisak je da je DNP-u značajnije da ojača partiju i partijsku infrastrukturu nego da zauzima funkcije u Vladi, iako bi po mom mišljenju to bila pametna odluka", kazao je Zečević. 

On navodi da bi dobijanje IBAR-a i rekonstrukcija Vlade značilo potpunu stabilizaciju političkih prilika na državnom nivou.

"Dok nas sa druge strane na jesen čeka serija veoma bitnih izbora u Podgorici i Budvi, a najvjerovatnije i u Andrijevici i Šavniku. Ne vidim ni promil šanse za dogovor u Podgorici i Budvi, dok za Andrijevicu postoji neka mala šansa za konstituisanje lokalne samouprave nakon junskih izbora", rekao je Zečević. 

Kako se očekuje, EU bi o dobijanju IBAR-a trebalo konačno da odluči do kraja ovog mjeseca. 

Univerzitetski profesor Marko Begović kaže da moramo razumjeti da stabilnost nužno ne podrazumijeva i kvalitet.

"Štaviše, primjeri iz našeg komšiluka ali i šire potvrđuju da reprodukcija birokratije kroz uvećanje sistema javnog sektora obično vodi u stabilokratiju i demokratski deficit. Uz izražen sistem oponašanja klijentelističkog manira rukovođenja u jednom broju organa državne uprave, u praksi je partijski oligopol. Činjenica je da su svi konstituenti, pa i bivših vlada DPS-a zastupljeni u radu sadašnje kroz visoko rukovodna ili ekspertsko-rukovodna namještenja u okviru kategorija u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima", kazao je Begović. 

S druge strane, kaže, za stabilnost koja će dodatno osnažiti evropsku agendu, neophodno je donijeti propise koji će urediti zakonodavnu i izvršnu vlast (Zakon o Vladi/Skupštini), kao i temeljno reformisati zakonska rješenja koja se odnose na državne službenike i namještenike. 

"Posebno u dijelu koji se odnosi na konflikt interesa (zapošljavanje srodnika ili drugih povezanih lica). Na kraju, jedan dio IBAR propisa je nužno što prije preispitati, kako bi se stekli neophodni uslovi za sistemsko hvatanje u koštac sa korupcijom i organizovanim kriminalom", kazao je Begović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније