Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Ivan Mijanović, TVCG

14. 06. 2024. 12:53 >> 13:11
3
Čitaj mi:

KRAPOVIĆ

"NATO veći, ujedinjeniji i jači nego ikada u svojoj istoriji"

Ministri odbrane na posljednjem ministarskom sastanku prije Samita u Vašingtonu razgovarali su o pripremama za taj događaj kao i o nastavku vojne pomoći Ukrajini. Ministar odbrane Dragan Krapović ocijenio je da je NATO u ovom trenutku veći, ujedinjeniji i jači nego ikada u svojoj istoriji.

“NATO ove godine slavi 75 godina postojanja, i potvrdio je svoju relevantnost. Sto se tiče međunarodnih odnosa mislim da je NATO veći, ujedinjeniji i jači nego ikad u svojoj istoriji. Prolazi, shodno geopolitičkim okolnostima, jednu sveobuhvatnu vojnu transformaciju kada se prije svega radi o planovima i izvršnosti planova koji se odnose na odbranu i odvraćanje i u tom dijelu danas smo imali jedan broj odluka oko kojih smo se složili, a koje će biti kandidovane i usvojene na samom Samitu u Vašingtonu'', poručio je Krapović.

Ističe i da će naša zemlja prvi put ove godine ostvariti izdvajanja od više od 2 odsto BDP-a za odbranu.

“Crna Gora tu nosi svoj dio tereta shodno svojim kapacitetima i veličini i mislim da ćemo ove godine prvi put odvojiti oznad dva posto što je danas na sastanku priznato, mislim da će generalni sekretar objaviti sljedeće sedmice izvještaj kada je riječ o kredibilnom investiranju u odbranu", istakao je Krapović. 

Krapović poručuje i da će Crna Gora nastaviti da doprinosi kolektivnoj bezbjednosti učešćem u borbenim grupama u Letoniji i Bugarskoj, u okviru KFOR-a i NATO misije u Iraku.

“Mi ćemo u svakom slučaju nastaviti da delkarišemo snage u skladu sa NATO modelom, da doprinosimo u borbenim grupama u Letoniji i Bugarskoj, nastavićemo naš angažman u okviru KFOR-a i NATO misije u Iraku i mislim da ćemo vrlo brzo, shodno pozitivnoj odluci Skupštine i Savjeta za odbranu i bezbjednost imati angažman u NATO operaciji Sea Guardian”, kaže Krapović.

Ministar odbrane je poručio i da su se saveznici saglasili da je na predstojećem Samitu izdvojiti jedan robusni paket pomoći za Ukrajinu.

“Time bismo poslali veoma jasnu poruku da Ukrajina neće ostati sama u borbi za njena prava i mislim da to ide dobrim tokom i ohrabrujuće su poruke sa današnjeg ministarskog sastanka”, ocijenio je Krapović.

Ističe i da je zadovoljan rezultatima Crne Gore i reakcijama ostalih partnera i generalnog sekretara u odnosu na ono što je dio agende koju Crna Gora treba da ispuni.

“Mislim da u potpunosti možemo da kažemo danas da je Crna Gora kredibilan i posvećen član sjevernoatlantske alijanse i izražavam još jedanput zadovoljstvo zbog toga i spremnost 44. Vlade da to tako bude i u budućnosti”, zaključio je Krapović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније