Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

14. 06. 2024. 12:04 >> 12:04
Čitaj mi:

POPOVIĆ

"Crna Gora će uz podršku Austrije ubrzo sprovesti ključne reforme"

Crna Gora će uz podršku prijateljskih zemalja kakva je Republika Austrija, ubrzo sprovesti ključne reforme i dostići visok stepen razvoja kako bi finalizovali proces pristupanja EU, te postali njena prva naredna članica, zaključila je potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović.

Skupština Crne Gore bila je domaćin Grupi prijateljstva Nacionalnog savjeta Republike Austrije, na čelu sa Maximilianom Kulnerom, u okviru koje je održan niz sastanaka sa predstavnicima najvišeg zakonodavnog tijela, u periodu od 13. do 14. juna. 

Na bilateralnom sastanku grupa prijateljstva Crne Gore i Austrije, predsjednica Grupe prijateljstva i potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović, istakla je da Austrija kao jedan od najznačajnijih vanjsko-političkih partnera Crne Gore, prepoznaje istinsku i neupitnu orijentisanost naše države ka evropskim vrijednostima i idealima. Tim povodom, potpredsjednica je ukazala na permanentnu zahvalnost austrijskoj podršci i ujedno naglasila privrženost zajedničkoj budućnosti u okviru zajednice najrazvijenih evropskih zemalja.

U pravcu daljeg snaženja bilateralnih i multilateralnih odnosa, potpredsjednica je iskazala otvorenu spremnost za nastavkom intenziviranja političkog dijaloga i bliske saradnje na nivou parlamenata, podsredstvom grupa prijateljstva i posjeta na najvišem nivou, što će nesumnjivo doprinijeti boljem razumijevanju međusobnih potreba i ujedno jačanju sveukupnih odnosa, prije svega na zadovoljstvo naših naroda.

„Shodno navedenom, izražavam uvjerenje da će Crna Gora uz podršku prijateljskih zemalja kakva je Republika Austrija, ubrzo sprovesti ključne reforme i dostići visok stepen razvoja kako bi finalizovali proces pristupanja EU, te postali njena prva naredna članica“, zaključila je potpredsjednica Zdenka Popović.

Tokom sastanka sa Odborom za međunarodne odnose i iseljenike sa delegacijom Grupe prijateljstva Nacionalnog savjeta Austrije sa Crnom Gorom, predsjednik Odbora Duško Stjepović izrazio je zadovoljstvo što Austrija prepoznaje značaj Zapadnog Balkana i pruža nedvosmislenu podršku njegovom evropskom putu. Zahvalio je na podršci procesu pristupanja Crne Gore EU i izrazio očekivanje da politička i ekspertska pomoć neće izostati ni u narednom periodu.

Predsjednik Odbora, Duško Stjepović posebno je istakao da Crna Gora cijeni što se Austrija u EU percipira kao dobar poznavalac prilika na Zapadnom Balkanu, te kao država koja se pokazala kao posvećeni prijatelj našeg regiona. Ova posvećenost se ogleda u kontinuiranoj animaciji ostalih članica EU da održe fokus na region Zapadnog Balkana. Diplomatske inicijative koje je Austrija pokrenula proteklih godina, uključujući

Deklaraciju iz Getvajga i Grupu prijatelja Zapadnog Balkana, dodatno potvrđuju ovu posvećenost, kazao je Stjepović.

Predsjednik Stjepović je, takođe, naglasio da su dobra politička i diplomatska saradnja preduslov za uspostavljanje dobrih ekonomskih i privrednih odnosa između dvije države. Kroz jačanje međusobnog povjerenja i saradnje na političkom nivou stvaraju se uslovi za unapređenje ekonomskih veza i povećanje investicija, što doprinosi obostranom prosperitetu.

Ovom prililikom, Stjepović je naglasio važnost parlamentarne diplomatije posebno u finalnoj fazi pristupanja EU, te u tom kontekstu iskazao spremnost za produbljivanje kontakata na najvišem nivou i održavanje redovnih susreta grupa prijateljstva i odbora nadležnih za međunarodne odnose. Stjepović je izrazio očekivanje da će se i predstojeći saziv Parlamenta Austrije, nakon parlamentarnih izbora zakazanih za kraj septembra tekuće godine, aktivno baviti Crnom Gorom i podržavati njene vanjskopolitičke aspiracije.

Na sastanku sa Odborom za evropske integracije na čelu sa predsjednikom Ivanom Vukovićem, članovi Grupe prijateljstva Nacionalnog savjeta Austrije upoznali su se sa aktuelnom situacijom Crne Gore u procesu integracije u EU. Članovi Odbora za evropske integracije istakli su, kada je u pitanju pristupanje Crne Gore EU, da postoji konsenzus i iskazali očekivanje da će Crna Gora iskoristi šansu i postati punopravna članica Evropske unije do 2030. godine. Poslanici su istakli da je potrebno raditi na jačanju institucija, vladavine prava i očuvanju građanskog i multietničkog društva kako bi se pripremili za članstvo. Istaknuta je važnost i podrška država članica EU na tom putu, pogotovo kada se sagleda trenutna geopolitička situacija u Evropi.

Konstatovano je da bi punopravno članstvo Crne Gore u EU predstavljalo pozitivan iskorak kako za region, čime bi se pokazalo da je proces proširenja ostvariv, moguć i realan, tako i za samu Uniju koja predstavlja značajnog partnera državama koje žele stabilnost, solidarnost, bolju ekonomsku budućnosti i prospertitet cjelokupnog društva.

U okviru posjete, održan je sastanak i sa kopredsjednicama kolegijuma Ženskog kluba Skupštine Zdenkom Popović, Kenanom Strujić Harbić i Simonidom Kordić, koje su ih upoznale sa sastavom i principima aktuelnog saziva Ženskog kluba. Kopredsjednica Popović predstavila je i dosadašnje uspjehe Ženskog kluba, poput usvajanja Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, Zakona o izmjeni Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju i izmjenama Poslovnika Skupštine Crne Gore u cilju formalizacije Ženskog kluba. Posebno se osvrnula na nedavno održano Donatorsko veče koje je Ženski klub organizovao u saradnji sa UNICEF-om i Međunarodnim klubom žena na kojem je prikupljeno više od 170 hiljada eura za nabavku opreme za djecu sa posebnim potrebama.

Kopredsjednica Kenana Strujić Harbić istakla je da kada bi se na politički sistem prenio način funkcionisanja Ženskog kluba značajno bi se unaprijedio razvoj društva, a praksa Ženskog kluba bi se mogla prenijeti i na zemlje Evropske unije i države regiona.

Kopredsjednica Simonida Kordić objasila je da Ženski klub nudi rješenja koja kreira konsenzusom i kroz dijalog, neutrališe partijski element, zbog čega za univerzalne teme dobija punu podršku bez otpora partija. Upoznala ih je sa usvojenim zakonima koji su imali za cilj smanjenje rodnog jaza u platama i poboljšanje socijalne zaštite, kao i sa predstojećim predlogom izmjena Krivičnog zakonika u smislu povećavanja kazni za krivična djela seksualno uznemiravanje i silovanje. Poslanica Kordić naglasila je da je postojala sumnja da li će ženska politička organizacija uspjeti da se održi u patrijarhalnom crnogorskom društvu, ali da su žene u patrijarhalnim društvima izuzetno otporne, što je dokazao i Ženski klub koji se održao kroz dva saziva Skupštine.

Maksimilijan Kulner iskazao je podršku principu nadpartijskog dijaloga u realizaciji aktivnosti preduzetih od strane poslanica, dok je austrijska poslanica Katarina Kučarović pozdravila napore Ženskog kluba, naglasivši da u austrijskom parlamentu ne postoji Ženski klub, već samo Odbor za rodnu ravnopravnost i s tim u vezi, podijelila iskustva Austrije po pitanju stanja ženskih prava.

U nastavku razgovora, kopredsjednice su upoznale delegaciju sa problemima koji se tiču jednakosti zarada između muškaraca i žena, predškolskih ustanova u dijelu zbrinjavanja djece, odnosa poslovnog i privatnog života, seksualnih i reproduktivnih prava, selektivnih abortusa, nejednakih prilika za napredovanje u poslovnoj sferi, nasilja nad ženama i femicida.

Sagovornici su iskazali zadovoljstvo zbog nastavka saradnje kroz parlamentarnu Grupu prijateljstva sa Austrijom.

U okviru posjete, generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Klarić priredio je radnu večeru za poslanike austrijskog Parlamenta i tom prilikom, uručio zahvalnicu ambasadoru Karlu Mileru, za dosadašnji konstruktivan i prijateljski doprinos u snaženju sveukupnih odnosa dvije države.

Posjeta je bila prilika, da članovi delegacije sa Natašom Komnenić, rukovoditeljkom Parlamentarnog instituta razgovaraju o edukativnom programu Demokratske radionice „Barbara Pramer“, koji se već duže od deceniju realizuje u Skupštini Crne Gore. S obzirom na razvojni put ovog programa upravo po modelu koji je nastao u austrijskom parlamentu, poslanici su iskazali interesovanje da obiđu prostor gdje se radionice održavaju i pohvalili uspjeh njegove realizacije u Crnoj Gori. Komnenić je zahvalila na doprinosu austrijskog parlamenta u uspostavljanju programa i ukazala na njegov poseban značaj za osnovnoškolsku populaciju u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније